MECLİS KOMİSYONU YANGIN FACİASI İÇİN BAKANLIĞI DİNLEDİ

Bolu’da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasını araştıran Meclis Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin ifadelerini dinledi.

Meclis Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezi Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı.

Altınok, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Grand Kartal Otel’de incelemelerde bulunduklarını anımsatarak, değerlendirmelerini yerinde görerek daha kesin bir noktaya taşıyabilme imkanı elde ettiklerini söyledi.

Bu arada, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın sunumlardan önce söz istemesi üzerine kısa süreli “usul tartışması” yaşandı.

Detaylı inceleme yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk, burada yaptığı sunumda, söz konusu otel yangınına ilişkin inceleme sonuçlarını paylaştı. Aktürk, olay günü 2 iş başmüfettişinin “iş sağlığı ve güvenliği yönünden” incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

İş yerinde yağmurlama sisteminin bulunmadığını, kaçış yolu kapılarının yangına dayanıklı ve duman sızdırmaz özellikte olmadığını aktaran Aktürk, “Yangının başladığı anlaşılan restoranda ve yakınındaki mutfak alanında çalışanların ulaşabileceği konumda portatif yangın söndürme cihazları ve çalışır vaziyette otomatik yangın algılama ve uyarı sisteminin bulunmadığı tespit edilmiştir.” dedi.

Binanın ahşap yapısının yangın yükünü artırdığına ve hızlı bir şekilde ilerlemesine sebep olduğuna dikkati çeken Aktürk, 2020 tarihli Acil Durum Planı’nın güncellenmediğini, acil durumlara dair koruma ekibi görevlendirmesinin yapılmadığını belirtti.

Görevli eksikliği vardı

Aktürk, müşteri ve ziyaretçilerin acil durumlar, kaçış yolları ve toplanma yerlerine ilişkin bilgilendirilmediğine, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilmediğine, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin görevlendirilmediğine dikkati çekti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar da yaptığı sunumla komisyon üyelerine yönetmelik ve mevzuata ilişkin bilgileri aktardı.

Sunumların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Alpkan, mevzuat ve görevleri gereği söz konusu olayı “iş kazası” olarak değerlendirdiklerini aktardı.

Denetim konusunda “az tehlikeli”, “orta tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sektör sınıflandırmasının bulunduğunu belirten Alpkan, otellerin “az tehlikeli” kategoride yer aldığını söyledi.

Denetim yetkisi de sorgulandı

Öncelikli denetim alanlarının metal, maden, inşaat sektörü ve büyük endüstriyel alanlara yönelik denetimler olduğunu aktaran Alpkan, “Bu sektör bağlamında, turizm sektörüyle ilgili, az tehlikeli sınıfta olan bir sektör. İlk önceliğimiz maalesef az tehlikeli sınıfın denetimi değil ve bu otelin denetimi de yapılmamış. Bu, kayıtlı 70 küsur kişi çalıştıran bir işletme. Büyük endüstriye de girmiyor, metal, maden alanlarına da girmiyor. Dolayısıyla buraya bir denetim gelmemiş, şikayet de gelmemiş. Tabii toplamda 2,5 milyon işletme var, bizim de 500 müfettişimiz var. Önceliklendirme açısından buraya sıra gelmemiş ama bu değerlendirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Alpkan, müfettişlerinin denetim yetkisinin “çalışma hayatıyla sınırlı” olduğunu ifade etti.

Bir yangın söndü diğeri hala devam ediyor

Kocaeli’de 17 Şubat’ta başlayan metan gazı yangını sönerken, bu kez 500 metre uzaklıktaki başka bir sondajda açığa çıkan gaz 2 gündür yanıyor.

2 Mart 2025 tarihinde Dumlupınar Mahallesi D-100 kara yolu yan yolunda, metro projesi için yapılan sondaj çalışması sırasında yerin 45 metre derinliğinden gaz sızmaya başladı. Olayın fark edilmesinin ardından, firma çalışanları durumu hemen yetkililere bildirdi ve ekipler hızla bölgeye yönlendirildi. Gazın kontrolsüz yayılmaması için önlemler alınarak, gaz tutuşturuldu. Ekipler, gazın yanışını kontrol altına almak için olay yerinde bekleyişe devam etti.

Ekipler, gazın kontrolsüz yayılmaması için titiz bir çalışma yürütürken, gazın yanışı 2 gündür kesintisiz devam etmekte. Olayın ilk anından itibaren tedbirler alınarak, büyük bir patlamanın önüne geçildi. Gazın yayılımı konusunda ekipler sürekli olarak incelemeler yapmayı sürdürüyor.

17 Şubat 2025 tarihinde, Dumlupınar Mahallesi Bedir Sokak’ta metro inşaatı için yapılan sondaj çalışmasında yaklaşık 47 metre derinlikte yüzeye çıkan metan gazı da alev almıştı. Bu gaz, 14 gün boyunca gece gündüz yanmaya devam etti ve sonunda gece saatlerinde söndü. Olay yerinde yapılan incelemelerin devam edeceği belirtildi.

İhbar üzerine bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık bir saatlik çalışmasıyla söndürülen yangında ev kullanılamaz hale geldi.

  • Related Posts

    One thought on “MECLİS KOMİSYONU YANGIN FACİASI İÇİN BAKANLIĞI DİNLEDİ

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir