
Table of Contents
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılında vergi denetimleri kapsamında farklı sektörden 78 bin mükellef denetlendi. Denetimler sonucunda mükelleflerin 159,8 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiği tespit edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2024’teki vergi incelemeleri sonucunda farklı sektörlerdeki 78 bin 187 mükellefin 159,8 milyar liralık vergi matrahını eksik beyan ettiğini belirledi.
Bu kapsamda, eğitimden imalata, inşaattan kültür-sanata, bilgi ve iletişimden tarıma kadar birçok sektörde vergi incelemesi gerçekleştirildi.
En çok fark imalatta
İncelemeler sonucu en çok matrah farkı bulunan sektör yaklaşık 43,9 milyar lirayla imalat olurken bunu 43,3 milyar lirayla toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı izledi.
Bu sektörlerin ardından finans ve sigorta faaliyetlerindeki mükelleflerin 25,3 milyar lirayı aşkın vergi matrahını eksik beyan ettiği görüldü.
Vergi matrahını eksik bildiren mükelleflerin yer aldığı sektörler arasında 4’üncü sırada yaklaşık 9,9 milyar lirayla inşaat, 5’inci sırada 6,2 milyar lirayla gayrimenkul faaliyetlerinin olduğu tespit edildi.
İmalat için 9 milyar ek
Mükelleflere geçen yıl 80,4 milyar lirayı aşkın ceza kesilmesi beklenirken sektörlere kıyasla ilk sırada toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı yer aldı.
Bu sektördeki mükelleflere kesilmesi öngörülen ceza tutarı 37,1 milyar lirayı geçti. Böylece, sektör için öngörülen ceza tutarı, toplamın yarısına yakınını oluşturdu. Bu sektördeki mükellefler için tarhı istenilen vergi tutarı (vergi alacağı) da 15,8 milyar liraya yaklaştı.
İmalat sektöründe de 18,6 milyar liralık ceza kesilmesi önerilirken tarhı istenen tutar 9 milyar lira oldu.
İnşaat alanında yaklaşık 6,1 milyar lira, finans ve sigorta faaliyetlerinde 4,8 milyar lira ceza kesilmesi önerilirken bu sektörler için tarhı istenen vergi tutarları sırasıyla 2,8 milyar lira ve 4,6 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
Bakan Şimşek cari açık değerlendirmesi yaptı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan ocak ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin açıklamada bulundu. Şimşek “Önümüzdeki dönemde artmasını öngördüğümüz cari açığın yıl genelinde OVP tahmini olan 28,6 milyar dolar ve milli gelire oranla yüzde 2’nin altında, sürdürülebilir seviyede kalmasını bekliyoruz” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı X (Twitter) üzerinden bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan ocak ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin açıklamada bulundu.
“Sürdürülebilir seviyede kalmasını bekliyoruz”
Bakan Şimşek paylaşımında cari açığın yıl genelinde OVP tahmini olan 28,6 milyar dolar ve milli gelire oranla yüzde 2’nin altında kalmasının beklendiğini açıklayarak “Sürdürülebilir cari denge ve uzun vadeli kaynak ile dış finansman ihtiyacını azaltmaya ve finansmanın kalitesini iyileştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Şimşek paylaşımında şu açıklamalara yer verdi:
“Yıllık cari açık ocakta 11,5 milyar dolar oldu. Önümüzdeki dönemde artmasını öngördüğümüz cari açığın yıl genelinde OVP tahmini olan 28,6 milyar dolar ve milli gelire oranla yüzde 2’nin altında, sürdürülebilir seviyede kalmasını bekliyoruz. Brüt dış finansman ihtiyacının milli gelire oranı cari açıktaki düşüşün de katkısıyla son iki yılda 5,4 puan iyileşerek yüzde 18,6 ile uzun dönem ortalamasının altına geriledi. Böylece dış dengeye ilişkin kırılganlıkları önemli ölçüde bertaraf ederek ekonomimizi daha dirençli ve güçlü hale getirdik. Sürdürülebilir cari denge ve uzun vadeli kaynak ile dış finansman ihtiyacını azaltmaya ve finansmanın kalitesini iyileştirmeye devam edeceğiz.”
Mehmet Şimşek kimdir?
Mehmet Şimşek (d. 1 Ocak 1967; Arıca, Gercüş), 4 Haziran 2023 tarihinden beri Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Kürt asıllı Türk siyasetçi ve ekonomisttir. 24 Kasım 2015’ten 9 Temmuz 2018’de görevden alınana kadar Türkiye Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Daha önce 2009 ile 2015 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu‘nun başbakanlık kabinelerinde Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi olarak 2007 Türkiye genel seçimlerinde Gaziantep‘ten ve 2011 Türkiye genel seçimlerinde ise Batman‘dan milletvekili seçildi.
Şimşek, Başbakan Erdoğan’ın ikinci kabinesinde (2007-2011) milletvekili seçildikten sonra ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu. 2009 yılında Maliye Bakanı oldu. Erdoğan’ın üçüncü kabinesinde ve 2014 yılında başbakanlık görevini devralan Ahmet Davutoğlu’nun ilk kabinesinde de yerini korudu. Maliye Bakanı olarak Şimşek, Türkiye’nin 2008 küresel mali krizinden güçlü bir şekilde çıkmasına yardımcı olan maliye politikasını formüle etti. Ayrıca Vergi Denetim Kurulu‘nu kurarak, vergi düzenlemelerini basitleştirerek, vergi mükelleflerinin haklarını geliştirerek ve kayıt dışı ekonomiyi azaltarak geniş kapsamlı reformlar gerçekleştirdi. Ancak onun döneminden sonra, 2018 Türkiye ekonomik krizi meydana geldi ve 2023’te Maliye ve Hazine Bakanı olarak göreve döndü. Günümüzde ekonomik krizle mücadele etmektedir.