
Table of Contents
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi Mart ayı sonuçlarını yayımladı. Ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 28,04 olurken, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon tahminleri geriledi. Katılımcılar, yıl sonu dolar/TL beklentisini 42,79 TL olarak öngörürken, büyüme beklentileri ise yukarı yönlü revize edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcının yanıtladığı 2025 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Ankette enflasyon, faiz, döviz kuru ve büyüme beklentilerine dair güncellemeler yer aldı.
Yıl sonu enflasyon beklentisi
Katılımcıların 2025 yıl sonu enflasyon (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 28,30 iken, Mart anketinde yüzde 28,04’e geriledi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,26’dan yüzde 24,55’e, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 17,26’dan yüzde 17,06’ya düştü.
12 ve 24 ay sonrası enflasyon tahminleri
12 ay sonrası enflasyon tahminleri değerlendirildiğinde, katılımcıların:
* Yüzde 10,85 olasılıkla TÜFE’nin yüzde 19,00 – 21,99 aralığında,
* Yüzde 33,80 olasılıkla yüzde 22,00 – 24,99 aralığında,
* Yüzde 36,58 olasılıkla ise yüzde 25,00 – 27,99 aralığında gerçekleşeceğini öngördüğü belirtildi.
24 ay sonrası için ise katılımcılar:
* Yüzde 24,48 olasılıkla TÜFE’nin yüzde 13,00 – 15,99 aralığında,
* Yüzde 31,72 olasılıkla yüzde 16,00 – 18,99 aralığında,
* Yüzde 27,38 olasılıkla yüzde 19,00 – 21,99 aralığında olacağını tahmin ediyor.
Faiz beklentileri
Borsa İstanbul Repo ve Ters-Repo Pazarında oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 44,79’dan yüzde 42,33’e düştü. TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi ise yüzde 42,50 olarak açıklandı.
Döviz kuru beklentileri
Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi önceki ankette 42,89 TL iken, Mart anketinde 42,79 TL olarak revize edildi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 44,42 TL seviyesine yükseldi.
GSYH büyüme beklentileri
Türkiye ekonomisinin 2025 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,0’den yüzde 3,1’e, 2026 büyüme beklentisi ise yüzde 3,9’dan yüzde 4,0’a yükseltildi.
Aidatlar düşecek mi
İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde kiralarla yarışan site aidatlarına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bakanlık harekete geçti. Yeni düzenlemede yetki belgesi olmayan şirketlerin site harcamaları bağımsız denetim şirketleri tarafından kontrol edilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı fahiş aidatlar ve artan şikayetlerin ardından “Tesis Yönetim Hizmetleri” mevzuatında değişikliğe gidiyor. Yeni düzenlemede, site yönetimlerinde yalnızca bakanlıkça sınıflandırılan ve yetkilendirilen şirketler görev alabilecek.
Site yönetimlerinin harcamaları da yine bakanlığın yetkilendirdiği bağımsız denetim şirketlerince yapılacak. Ayrıca kat malikleri de denetim talebinde bulunabilecek.
Site yönetiminde yeni dönem
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; denetim şirketleri, kat maliklerine ve kiracılara sunulan hizmetlerin yanı sıra; otopark, bahçe alanları, sosyal tesisler gibi ortak yaşam alanlarının ruhsat ve eki projelerine uygun olarak kullanılmasını ve işletilmesini sağlayacak. Ayrıca, kazan dairesi, asansör gibi makine ve ekipmanların düzenli bakım ve kontrollerini yapacak, enerji verimliliği ve evsel atık yönetiminin düzenlenmesini takip edecek. Noksanlıklar, yapılması gerekenler ve alınması gereken tedbirler konusunda önce bina yönetimini ve kat maliklerini uyaracak. Site yönetimleri yerine getirilmesi zaruri olan konularla ilgili gereken tedbirlerin alınmaması durumunda da ilgili kurum ve kuruluşlara bildirimde bulunabilecek.
Kat maliklerinin iskân ettikleri yapıların yönetimine dair bilgi ve belgelere sistem üzerinden şeffaf bir şekilde erişimi için bakanlık tarafından elektronik yazılım sistemi kurulup, ortak kullanıma açılacak.
Sona gelindi
Bakanlığa bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bu doğrultuda geçen yıl ekim ayında Ankara’da kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler ile sektör temsilcisi STK’ların katıldığı bir çalıştay düzenlemiş, toplantıda kat maliki konumundaki vatandaşların ve hizmet sunucusu şirketlerin sorunları ve çözüm önerileri değerlendirilmişti. Mevzuat düzenlemesi, ilgili kurumların görüşlerine açılacak ve gelen değerlendirmelerin ardından son şekline kavuşacak. Düzenleme daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sunulacak.
MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ İNDİRİMİ
Böylece aralık toplantısında Şubat 2023’ten bu yana ilk faiz indirimi kararı alan Merkez Bankası politika faizini 3 toplantı üst üste 250 baz puan indirmiş oldu.
PPK’dan yapılan açıklamada ocak ayındaki yükselişin ardından şubat ayında enflasyonun ana eğiliminin gerilediği ifade edildi.
Bu dönemde temel mal enflasyonunun görece düşük seyrini koruduğu belirtilen açıklamada “Hizmet enflasyonu ocak ayına özgü artışın ardından yavaşlamıştır. Yurt içi talep dördüncü çeyrekte öngörülenin üzerinde olmakla birlikte, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde seyretmiştir. Öncü veriler bu destekleyici görünümün yılın ilk çeyreğinde de sürdüğünü ima etmektedir. Para politikası duruşunun kredi ve mevduat piyasaları ile iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir” denildi.