
Table of Contents
Mobilya Sektör Raporu’nu yayımlayan MÜSİAD, Türk mobilya sektöründe 10 yılda hedefledikleri ihracat hedefini açıkladı. 2004’ten beri sektörün açık vermediğinin altını çizen MÜSİAD Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Sektör Kurulu Başkanı Saim Bıçak, sektörün ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için yeni stratejilere ihtiyaç duyduğunu da belirtti.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Sektör Kurulu, “Mobilya Sektör Raporu”nu yayımladı.
MÜSİAD tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Türk mobilya sektöründe 10 yılda 10 milyar doları aşan ihracat hedeflendiği kaydedildi.
“Sektör, 2004’ten beri cari açık vermedi”
Açıklamada görüşlerine yer verilen MÜSİAD Mobilya ve Dayanıklı Tüketim Sektör Kurulu Başkanı Saim Bıçak, 2004’ten bu yana cari açık vermeyen ve 6,12 milyar dolarlık hacme ulaşan sektörün, gelecek 10 yıl içinde yüzde 80 büyüyerek 10 milyar doları aşacağını belirtti.
Türk mobilya sektörünün son 20 yılda önemli gelişim gösterdiğini ancak dünya ticaretindeki payının artırılması gerektiğini vurgulayan Bıçak, sözlerine şöyle devam etti.
“Dünyada en fazla ithalat yapan ülke 69 milyar dolarla ABD. Buna rağmen, ABD ithalatından sadece yüzde 0,4, diğer en büyük ithalatçılar Almanya’dan yüzde 2,3, Fransa’dan yüzde 1,98 pay alıyoruz. Dünya ithalatının yüzde 60’lık bölümünü oluşturan bu ülkelere olan ihracatımızı artırmamız gerekiyor.”
“İhracat artırılmalı”
Bıçak, Türkiye’nin küresel pazarda daha fazla pay alabilmesi için katma değerli ve inovatif ürün üretimini artırması gerektiğini vurguladı.
Sektörün ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için yeni stratejilere ihtiyaç duyduğunun da altını çizen eden Bıçak, “Türkiye’nin bu pazarlarda katma değerli ürün üretimine odaklanması gerekiyor. Her yıl ihracat yapılan ülke sayısı ve ihracattaki pay artarak devam ediyor. Ancak sektörün ihracattaki yüzde 1,96’lık payının yüzde 5’e çıkarılması bir hedef olarak konulmalı.”
“Rekabeti artırabilmek için teşvikler artırılmalı”
Bıçak, küresel pazarda rekabeti artırabilmek için teşviklerin artırılması, AR-GE ve inovasyon çalışmalarının desteklenmesi gerektiğine işaret ederek, Avrupa pazarındaki payın yükseltilmesi için inovatif ürünlerin geliştirilmesi, ihracatta devlet teşviklerinin artırılması, lojistik ve tedarik zinciri sorunlarının çözülmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve çevre dostu mobilya üretimine yönelimin artırılmasının önemine işaret etti.
MÜSİAD Kimdir?
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 9 Mayıs 1990 tarihinde bir grup Türk iş insanı tarafından İstanbul‘da kurulmuş “kamu yararına dernek” statüsüne sahip sivil toplum örgütü. Derneğin amacı, Türkiye‘yi mahalli ve evrensel değerleri koruyan, bölgesinde etkin, dünyada saygın, müreffeh bir ülke haline getirmek; Türkiye’nin ve dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınmasını sağlamaktır.
MÜSİAD Kadın, 2018 yılında kurulan, kadın girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için faaliyetler gerçekleştiren bir yapıdır. Kadının bulunduğu her alanda farkındalık oluşturmayı gaye edinen MÜSİAD Kadın, bugün yurt içinde 47, yurt dışında 22 noktada 300’den fazla üyesiyle Türkiye’nin iş kadınlarını ve girişimcilerini bünyesinde bulunduran bir yapıdır.[5]
Uluslararası Farkındalık Zirvesi
Toplumun farklı nedenlere bağlı olarak sahip olduğu sorunları tespit etmek, mevcut problemlere ışık tutmak için uluslararası arena ile karşılaştırmalı olarak tespit edilen sorunları ele almak, yaşanan problemlerle ilgili farkındalık kazandırmak, sunulan çözüm yolları ile ileriki süreçlerde gerçekleştirilecek politikalar için altyapı oluşturmak dolayısıyla var olan yetersizlikleri gidermek için sağlam adımlar atmayı hedefleriyle MÜSİAD Kadın tarafından 2 yılda bir düzenlenen zirvedir.
2022 yılında “Dönüşüm Bizimle Başlar” mottosuyla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen zirve, 2024 yılında “Bize Fark Etmez” mottosunu kullandı. Kadınların hayatın her alanındaki rolü, zamanla kazandığı yeni kimlikleri ve kadın gücüyle, ellerinin değdiği her işi güzelleştirdiklerinden alınan ilhamla geliştirilen motto evde, işte, en zorlu şartlarda, her kadının, her annenin sahip olduğu mücadele ruhunu yansıtmayı amaçlıyor. Zirvenin 2024 yılındaki programı için, derneğin Kurumsal İlişkiler Ekibi tarafından motto üzerine bir şarkı ve tema filmi hazırlandı.
MÜSİAD BAŞKANI KİMDİR?
1967 Rize / Pazar doğumlu olan Mahmut Asmalı, İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da, üniversite eğitimini ise 1989 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Saha Mühendisi olarak başladığı meslek hayatının 1989-1998 yılları arasında, birçok başarılı projeye imza atarak, özel sektörde Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi.
1998 yılında ise çalıştığı şirketten ayrılarak,mühendis bir arkadaşı ile Akyapı İnşaat’ı kurdu. 23 yıldır fabrikalardan nitelikli konutlardan-villa inşaatlarına, sanayi sitelerinden, alışveriş merkezlerine, hastanelerden okullara kadar inşaat sektörünün her alanında projeler gerçekleştirdi. Şirket, yeni projeleriyle de faaliyetlerine devam ediyor.
KAYNAK: DÜNYA