MİCROSOFT TRUMP’A ACİL ÇİP ÇAĞRISINDA BULUNDU

Microsoft, ABD Başkanı Donald Trump’a yapay zeka çiplerine yönelik ihracat kısıtlamalarını gözden geçirme çağrısı yaptı. Microsoft Başkanı Brad Smith, mevcut sınırlamaların ABD müttefiklerini Çin ile iş birliğine yönlendirebileceğini savundu. Bu süreçte, Çinli AI şirketi DeepSeek’in yükselişi de küresel rekabetin kızıştığını gösterdi.

MicrosoftABD Başkanı Donald Trump’a, gelişmiş yapay zeka (AI) çiplerinin ihracatına yönelik kısıtlamaların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, yayımladığı blog yazısında, ABD’nin müttefiklerine yönelik mevcut sınırlamaların, bu ülkeleri Çin ile iş birliği yapmaya itebileceğini savundu.

AI Yayılma Kuralı ülkeleri üç kategoriye ayırıyor

Smith, Biden yönetimi tarafından uygulamaya konulan AI Yayılma Kuralı (AI Diffusion Rule) kapsamında ülkelerin üç farklı kategoriye ayrıldığını belirtti. Üst kategoride yer alan Kanada ve Birleşik Krallık gibi 18 ABD müttefiki kısıtlamalardan büyük ölçüde muaf tutuluyor.

Orta kategoride diğer ülkeler, ABD’den çip satın alabilmek için özel bir lisans almak zorunda.
Smith, “Bu kural olduğu gibi kalırsa, Çin zamanla kendi AI teknolojisini yaymada stratejik bir avantaj elde edecektir” diyerek durumu, 5G telekomünikasyon rekabetine benzetti. Alt kategoride ise Çin’in yanı sıra Hindistan, İsrail ve İsviçre gibi ülkeler en gelişmiş çiplere erişemiyor.

ABD-Çin rekabeti kızışıyor: DeepSeek’in yükselişi

ABD ile Çin arasındaki teknoloji rekabeti hız kazanırken, Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek, geliştirdiği sohbet botu ile büyük bir çıkış yaptı. Geçen ay Apple App Store’da en çok indirilen ücretsiz uygulama olan DeepSeek’in AI asistanı, OpenAI’ın ChatGPT’sini geride bıraktı.

Bu gelişmeler, yapay zeka sektöründeki rekabetin giderek sertleştiğini gösterirken, AI hisseleri de dalgalanmaya başladı. Microsoft hisseleri Perşembe günü yüzde 1,8 düşüşle 392,53 dolardan kapanırken, piyasadaki belirsizlikler teknoloji sektöründe satış baskısı yarattı.

Teknoloji devlerinin Trump’la iyi geçinme çabası

ABD’nin 2022’de Çin’e çip ihracatına yönelik ilk kısıtlamaları getirmesinin ardından, büyük teknoloji şirketleri yeni yönetimle iyi ilişkiler kurma çabasında. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve Tesla CEO’su Elon Musk, Trump’ın Ocak ayındaki yemin törenine katıldı. Özellikle Musk’ın, Trump’a en yakın danışmanlardan biri haline geldiği belirtiliyor.

Microsoft Hakkında

Microsoft CorporationABD merkezli çok uluslu teknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoruInternet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, “microcomputer” (mikrobilgisayar) ve “software” (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.

Microsoft, 4 Nisan 1975’te Paul Allen ile Bill Gates tarafından kuruldu. İkilinin amacı Altair 8800 bilgisayar sistemi için BASIC yorumlayıcıları geliştirip satmaktı. Şirket, 1980’lerin ortalarında MS-DOS ile kişisel bilgisayarlara yönelik işletim sistemi pazarını domine etmeye başladı ve ardından Microsoft Windows ile liderliğini sürdürdü. 1986’da halka açıldı. Hisse değerleri hızla yükselince üç dolar milyarderi yarattı, Microsoft çalışanlarından 12.000 kişi de dolar milyoneri oldu. Şirket, 1990’lardan bu yana işletim sistemi pazarının dışına çıkarak genişlemekte, ayrıca büyük çaplı kurumsal alımlar yapmaktadır. En büyük satın alımları Ocak 2022’de 68.7 milyar dolara aldığı Activision, Aralık 2016’da 26,2 milyar dolara aldığı LinkedIn ve Mayıs 2011’de 8,5 milyar dolara aldığı Skype Technologies‘dir.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir