
Table of Contents
Türk müziğinin önemli isimlerinden Hümeyra’nın unutulmaz parçaları yeni bir projeyle yeniden dinleyiciyle buluşuyor. Proje, 17 kadın sanatçıyı Hümeyra’nın şarkıları etrafında bir araya getiriyor.
Müzik kariyeri 1960’larda başlayan Türk müziğinin önemli isimlerinden Hümeyra‘nın unutulmayan şarkıları farklı sanatçıların yorumlarıyla “Yıllar Sonra: Hümeyra” projesiyle yeniden yorumlanıyor.
Funda Arar’ın yorumladığı “Hırçın Paramparça” 21 Şubat’ta, Jülide Özçelik’in yorumladığı “Ölüm” 28 Şubat’ta müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Albümün üçüncü şarkısı “Dilber” ise Türk pop müziğinin önemli isimlerinden Ayşegül Aldinç’in yorumuyla 7 Mart’ta çeşitli platformlarda yayımlandı.
FUNDA ARAR, ALEYNA TİLKİ, AYLİN ASLIM AYNI ALBÜMDE…
Hümeyra’nın müzik kariyerinde farklı zaman dilimlerinde seslendirdiği, önemli şarkılarından derlenen bu tribute albümde Funda Arar, Jülide Özçelik, Ayşegül Aldinç, Öznur Serçeler, Şirin Soysal & Ali Erenus, Aylin Aslım, Serra Arıtürk, Vega, Güliz Ayla, Aslı Gökyokuş, Maya Perest, Sevda Deniz Karali, Duygu Üstünbaş, Özge Fışkın, İlkay Akkaya, Buse Sinem İren, Aleyna Tilki eserlere yeniden yaşam veriyor.
Ortaya çıkan albüm hem Hümeyra’nın seneler içinde oluşan külliyatını hatırlatıyor hem de birçok heyecan verici ismi bir araya getiriyor. Albümün prodüktörlüğü Süheyl Atay ve Orkun Tunç’a, proje koordinatörlüğü ise Naim Dilmener’e ait. Pasaj müzik etiketini taşıyan projede her şarkı farklı tarihlerde müzikseverlerle buluşacak.
Hümeyra kimdir?
Fatma Hümeyra Akbay, 15 Ekim 1947 tarihinde Ankara‘da dünyaya geldi. Babası, bir dönem Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığı da yapmış olan profesör Muvaffak Akbay, annesi ise babasının görevi dolayısıyla Mısır‘da yetişmiş ve sıkı bir eğitimden geçmiş, dört dil bilen Malike Hanım’dır. Katı kuralları olan bir evde yabancı bir bakıcıyla büyüyen Hümeyra, ailenin tek çocuğuydu. Henüz 5 yaşındayken bale dersleri almaya başladı, okul çağı geldiğindeyse Ankara Kolejine kayıt ettirildi. Fakat 10 yaşındayken babasının erken ölümü üzerine annesiyle birlikte İstanbul‘a taşındı. Liseye başlaması gereken dönemde, annesinin de ısrarlarıyla, daha iyi bir eğitim alabilmek amacıyla Londra‘da yaşayan müsteşar dayısının yanına gitti. O yıllarda grafik tasarım dersleri aldı. Bu esnada Londra’da 1968 kuşağından etkilenerek gitar çalıp beste yapmaya başlayan sanatçı, İstanbul’a döndükten sonra bir süre İstanbul Ekspres Gazetesinde Beyoğlu muhabiri olarak çalıştı. Aile baskısı yüzünden ilk evliliğini henüz 20 yaşındayken, Haluk Aşkın’la yaptı.
İlk defa 1980’li yıllarda tiyatro sahneleriyle tanışan Hümeyra, bugüne kadar biri müzikal olmak üzere toplamda 10 farklı oyunda rol almıştır. Aziz Nesin, Arthur Miller, Güngör Dilmen gibi önemli yazarların eserlerine hayat veren sanatçıya Haldun Dormen, Ferhan Şensoy ve Ali Poyrazoğlu gibi duayen isimler de eşlik etmiştir. İlk sinema filmi olan Talihli Amele‘den beri 20 farklı yapımda görev almış, 10 televizyon dizisinde farklı karakterleri canlandırmıştır. Sanatçının bugüne kadar rol aldığı projeler sayesinde uluslararası ve ulusal çapta layık görüldüğü çok sayıda ödülü bulunmaktadır.[