FORD VE IVECO’DAN 343 MİLYON EURO’LUK İŞBİRLİĞİ

Ford Otosan ve Iveco, Avrupa Birliği’nin 2028’de yürürlüğe girecek Doğrudan Görüş Standardı (GSR D Direct Vision Yönetmeliği) gerekliliklerine uyum sağlamak ve karbon salınımını azaltmak amacıyla yeni ağır kamyon kabin modellerinin geliştirilmesi için 343 milyon Euro’luk iş birliği anlaşması imzaladı. İki şirket, kabin tasarımı ve geliştirmede ortak çalışacak, ancak üretimi kendi tesislerinde yaparak markalarına özel olarak satışa sunacak. Fikri mülkiyet hakları eşit şekilde paylaşılacak ve mühendislik harcamaları ortak karşılanacak. İlk modellerin 2028’de üretime hazır olması hedefleniyor.

Ford Otosan ve Iveco, yeni ağır kamyon kabin modellerinin geliştirilmesi için stratejik iş birliği anlaşması imzaladı. 343 milyon Euro değerindeki anlaşma, Avrupa Birliği’nin 2028’de yürürlüğe girecek Doğrudan Görüş Standardı (GSR D Direct Vision Yönetmeliği) gerekliliklerine uyum sağlamak ve karbon salınımını azaltmak amacıyla hayata geçirildi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, tarafların yeni kabinleri ortak geliştireceği, bazı kabin parçalarını birlikte tedarik edeceği ve her iki şirketin de kabinleri kendi tesislerinde üreterek Ford Trucks ve Iveco markaları altında satışa sunacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ortak geliştirme faaliyetleri kapsamında tasarlanacak ilk kabinlerin 2028 yılı itibarıyla üretime hazır hale gelmesi beklenmektedir. Ford Otosan ve Iveco, bu proje kapsamında fikri hakları eşit şekilde paylaşacak ve mühendislik harcamalarını ortak karşılayacaktır. Üretim ve yatırım harcamaları ise satış adetleri oranında paylaşılacaktır.”

Anlaşma, 31 Aralık 2029’a kadar geçerli olacak ve tarafların 30 Kasım 2026’ya kadar belirli koşullarla fesih hakkı bulunacak.

Ağır ticaret pazarında düşüş var

Ağır ticari araç pazarı, 2025 yılı şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36 oranında azaldı.

Ağır ticari araç pazarı, 2025 yılı şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre %36 oranında azaldı.

Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) tarafından açıklanan verilere göre, bu dönemde satılan toplam araç sayısı 2 bin 696 adet seviyesinde kaldı.

Çekici satışları şubat ayında geçen yıla göre yüzde 42 oranında azalarak bin 139 adet olurken, 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 31 oranında azalarak bin 136 adet olarak belirlendi. 16 ton altı kamyon satışları da yüzde 30 oranında azaldı ve 421 adet seviyesine indi.

Ağır ticari araç pazarı (16 ton ve üstü Kamyon/Çekici) son 10 yıllık şubat ayı ortalama satışlarına göre yüzde 27 arttı. Çekici satışları son 10 yıllık Şubat ayı ortalama satışlarına göre yüzde 11 oranında, Kamyon satışları da yüzde 49 oranında artış gösterdi.

Toplam Semi-Treyler Araç Pazarı 2025 yılı Şubat ayında bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 12 oranında artarak 779 adet olarak gerçekleşti.

Ocak-şubat dönemi

2025 yılı Ocak-Şubat dönemi ağır ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 oranında azaldı. Bu dönemde satılan toplam araç sayısı 3 bin 902 oldu.

Çekici satışları, 2025 yılı: Ocak-Şubat döneminde geçen yıla göre yüzde 48 oranında azalarak 1.567 adet olurken, 16 ton ve üstü kamyon satışları yüzde 34 oranında azalarak 1.618 adet olarak belirlendi. 16 ton altı kamyon satışları da %25 oranında azalarak 717 adet seviyesinde kaldı.

2025 yılı Ocak-Şubat dönemi Semi-Treyler araç pazarı, bir önceki yılın
aynı dönemine göre %47 oranında arttı; satış adedi ise 1.709 oldu. 

Ford Otosan Hakkında

Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar‘da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.

1997 yılında Koç Holding ve Ford hisselerinin eşitlenmesiyle Ford Otosan kurulmuştur. 1966-1984 yılları arasında Anadol marka araçları üreten Otosan, ilerleyen yıllarda Ford’un TaunusEscortTransitConnect ve Courier modellerini üretmiştir. Ford Otosan bünyesinde İhsaniye Merkez, GölcükYeniköy Merkez, BaşiskeleKocaeli ve İnönü, Eskişehir Fabrikaları, Cevizli, Kartal Yedek Parça Merkezi ve Akpınar, Sancaktepe AR-GE Merkezinde toplamda 10.000 üzerinde kişi çalışmaktadır. Ford Otosan araç ihracatının yanı sıra son 5 senedir 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı yapmıştır. 2014 itibarıyla Sancaktepe’de araştırma ve geliştirme merkezi hizmete girdi. Ford Otosan, 2005 yılından bu yana Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk üç şirketi arasında yer almış, otomotiv sektöründe 2012’den bu yana en çok ihracat yapan şirket olmuştur. 2015 yılında ise Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirketi konumuna gelmiştir. Şirket 2019 itibarıyla Türkiye‘nin en büyük ikinci sanayi kuruluşudur.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir