
Table of Contents
Covid-19 pandemisinin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, uzaktan çalışma hala önemli bir trend olmaya devam ediyor. VisaGuide.World’ün hazırladığı rapora göre, dijital göçebeler için en uygun ülke üst üste ikinci kez İspanya olurken, Türkiye 55 ülke arasında 44. sırada yer aldı. Türkiye’nin düşük sıralamasında internet hızı ve sağlık hizmetleri konusundaki zayıf performans etkili oldu.
Koronavirüs pandemisinin ardından beş yıl geçmesine rağmen, birçok şirket çalışanlarını tam zamanlı olarak ofise döndürmeye çalışırken, uzaktan çalışma trendi önemini korumaya devam ediyor. Dijital göçebeler için hangi ülkelerin en uygun olduğu konusunda araştırmalar da hız kesmeden sürüyor.
CNBC-e’nin haberine göre; dünyadaki vize süreçleriyle ilgili rehber hizmeti sunan VisaGuide.World, uzaktan çalışarak seyahat etmek isteyenler için en iyi ülkeleri belirlemek amacıyla geniş çaplı bir değerlendirme yaptı. Çalışmada ülkeler internet hızı, vergi politikaları, vize başvurularındaki gelir gereklilikleri, yaşam maliyeti, sağlık hizmetleri ve turizm popülaritesi gibi kriterlere göre puanlandı.
İspanya, dijital göçebeler için en uygun ülke oldu
Araştırmaya göre, İspanya üst üste ikinci kez uzaktan çalışmaya en uygun ülke seçildi. 2023’te yürürlüğe giren İspanya’nın uzaktan çalışma vizesi, başvuru sahiplerine en az 12 ay boyunca ülkede yaşama imkânı tanıyor. Bu vizeyi alabilmek için kişilerin aylık en az 2.600 euro (yaklaşık 2.750 dolar) gelir beyan etmeleri gerekiyor.
VisaGuide.World Proje Müdürü Lum Kamishi, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “İspanya, turistik cazibesi, güçlü sağlık sistemi, düşük gelir gereklilikleri ve makul vergi oranlarıyla dijital göçebeler için oldukça cazip bir ülke” dedi.
İspanya’nın uzaktan çalışma vizesi şartları:
* Son beş yıl içinde suç kaydı bulunmaması,
* Sağlık sigortasına sahip olunması,
* Bir yıllık geçerli iş sözleşmesi,
* En az üç yıllık iş deneyimi ya da üniversite diplomasına sahip olunması.
2024’te yapılan yeni düzenlemeyle vize sahiplerinin aile bireyleri de başvuru sahibine katılabilecek. Ancak, ek olarak her aile bireyi için aylık 1.000 dolar ek gelir beyan edilmesi gerekiyor.
BAE, internet hızıyla öne çıktı ancak yaşam maliyeti yüksek
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dijital göçebeler için en iyi ikinci ülke olarak listede yer aldı. İnternet hızı konusunda en yüksek puanı alan BAE, genel sıralamada 4,4 puan aldı. Ancak, ülkenin yüksek yaşam maliyeti, genel puanını aşağıya çekti.
BAE’de dijital göçebeler için vergi yükümlülüğü olmaması ve sağlık sigortası masraflarının düşük olması avantaj sağlarken, Dubai’nin sanal çalışma programı, belirli gelir gerekliliklerini yerine getirenler için cazip seçeneklerden biri olarak dikkat çekti.
Türkiye 55 ülke arasında 44. sırada yer aldı
VisaGuide.World’ün verilerine göre Türkiye, uzaktan çalışmak için elverişli ülkeler listesinde 44. sırada kendine yer buldu. İnternet hızı konusunda en kötü puanları alan ülkelerden biri olan Türkiye, aynı zamanda sağlık hizmetleri konusunda da düşük bir performans sergiledi.
VisaGuide.World’ün Türkiye’ye verdiği genel puan 1,94 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin uzaktan çalışanlar için çekiciliğini artırabilmesi adına özellikle internet altyapısı ve sağlık hizmetleri konularında iyileştirmeler yapması gerektiği belirtiliyor.
Dijital göçebe nedir?
Dijital göçebe; ev, ofis, kafe ya da diğer mekanlar fark etmeksizin işlerini dijital ortamlara taşıyan ve mekan bağımsız olarak çalışan kişilere deniyor. Dijital göçebe olarak çalışanların internete erişebilmesi yeterli oluyor.
Dijital göçebe olmak, lokasyon bağımsız çalışmayı ve beraberinde seyahat etmeyi gerekli kıldığından öncelikle kişilerin bu tarza uygun bir çalışma planı yapması gerekiyor. Bu plan doğrultusunda hareket eden dijital göçebeler bir yandan seyahat ederken bir yandan bulundukları mekanlardaki ortak paylaşımlı ofisleri tercih edebiliyor. Bir yaşam tarzı haline gelen dijital göçebelik için işçi ve işveren arasında anlaşmaya varılması ve yapılan işin dijital ortamlardan yönetilmesinin mümkün olması gerekiyor. Her iş modeli ve her işveren dijital göçebeliğe uyum sağlayamadığından dijital göçebe olmak isteyenler serbest mesleklere yöneliyor.
Yazılımcılar, editörler, dijital içerik üreticileri, sosyal medya yöneticileri, grafik tasarımcılar ve benzeri meslek grupları işlerini internet üzerinden eriştikleri çeşitli platformlar üzerinden yürütüyorlar. Bu nedenle dijital göçebe vizesi alarak farklı ülkelerdeki şirketlere ait görevlerde yer alabiliyor ve çalışırken bir yandan da seyahat edebiliyorlar. Dijital göçebe vizesi veren en popüler ülkeler arasında ise Endonezya, Dubai, Portekiz, Hırvatistan, Almanya, Norveç, İspanya, Çekya, İtalya, Yunanistan, Çin ve Polonya yer alıyor. Dijital göçebe vizesi için her ülkenin belirlediği şartlar değişkenlik gösteriyor.
Mekan bağımsız olarak çalışılan dijital göçebeliğin faydaları arasında şunlar öne çıkıyor:
- Farklı ülkelere seyahat etme özgürlüğüne erişen dijital göçebeler, yeni insanları ve kültürleri daha yakından tanıyabiliyor. Ayrıca ülkelerin kendine has çalışma kültürleri ve yöntemleri hakkında da fikir edinen dijital göçebeler, bağlantılarını güçlendiriyor.
- İnternet erişimi olan her mekanı ofis olarak kullanan dijital göçebeler, kendi çalışma ortamlarını konforlu bir şekilde oluşturabiliyor. Otel, cafe, kütüphane, park veya sahil fark etmeksizin diledikleri mekanı tercih etme şansını elde ediyorlar.
- Dijital göçebeler, bir yandan çalışırken bir yandan farklı ülkelere seyahat ettiklerinden yeni diller öğrenebiliyor. Başta evrensel dil İngilizce olmak üzere insanlarla iletişimini güçlendirmek ve daha geniş bir kitleyle yakın bir bağ kurmak isteyenler konakladıkları ülkedeki yerel dile aşina oluyor.
- Genellikle kendi çalışma saatlerini kendileri belirleyen dijital göçebeler, herhangi bir kurala tabi olmaksızın mesai yapıyor veya yoğunluğuna bağlı olarak çalışma saatini erteliyor. Bu konuda daha esnek koşullara sahip olduklarından hayatlarında özgürce hareket ediyorlar.
- Bambaşka ülkelerde farklı kültürleri yakından tanıyan ve yepyeni insanlar ile karşılaşan dijital göçebeler, farklı iş kolları hakkında da detaylı bilgi ediniyor. Tanıştıkları yeni insanların çalıştıkları sektörler veya şirketler iş ağının gelişiminine de yardımcı oluyor.
- Ofise gittiğinde gezmeye, eğlenmeye ve ailesine yeterince vakit ayıramadığını düşünen kişiler, dijital göçebelik ile birlikte çalışma motivasyonlarını artırabiliyor. Böylece çevresini keşfeden ve vaktini kendine göre planlayan dijital göçebeler, bir yandan iş hayatında başarıya ulaşırken bir yandan da sevdikleriyle daha rahat vakit geçirebiliyor.
Dijital göçebelik, öz disiplini olan ve kendi işini kendi zaman planlamasına göre yönetmek isteyenlerin en çok tercih ettiği çalışma yöntemlerinden biri oluyor. Hem çalışıp hem seyahat eden dijital göçebelerin bulundukları ülkelerde sağlıklarını güvence altına alması da gerekiyor. Sen de mekan bağımsız çalışmalar yapıp farklı ülkeleri gezerken sağlığını korumak istersen Allianz Seyahat Sağlık Sigortası‘nın avantajlarından hemen yararlanabilirsin.