
Table of Contents
Akbank, 2025 yılı için teknoloji yatırımlarını yüzde 50’den fazla artırarak 315 milyon dolara çıkardı. Bu artış, bankanın teknoloji ve yenilik odaklı stratejisinin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Akbank, büyük dil modeli ve ‘Agentic AI’ çalışmalarıyla yapay zeka destekli çözümler sunmayı hedefliyor.
Dijital bankacılıkta büyümesini sürdüren Akbank, günümüzün değişen finansal ekosistemine uyum sağlamak amacıyla bulut tabanlı dönüşüm stratejisini hızlandırmakta. Güçlü veri merkezi yatırımlarıyla dayanıklı ve güvenli bir hizmet altyapısı oluşturmayı hedefleyen banka, son 5 yılda teknolojiye toplam 1 milyar doları aşan yatırım yapmış durumda.
Gelişmiş Teknoloji Çözümleri ile Müşteri Deneyimi
Akbank’ın teknoloji yatırımlarının en önemli hedeflerinden biri, müşteri deneyimini iyileştiren inovatif teknolojiler geliştirmek. Banka, yeni nesil dijital çözümler ve yapay zeka destekli hizmetler ile bankacılığı daha erişilebilir hale getirecek.
İnovasyona Yatırım
Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay’ın Açıklamaları
Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay, bankanın inovatif çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bankacılığın geleceğini şekillendirmek için 2.500 teknoloji profesyoneli ve 240’tan fazla çevik takımımızla inovasyona odaklanıyoruz. Yeni nesil mühendislik yaklaşımlarımız sayesinde çözümlerimizi yüzde 60 artırırken, proje tamamlama hızımızı yüzde 25 iyileştirdik” dedi.
Dijital Müşteri Sayısında Rekor Artış
Dijital bankacılık alanında kayda değer bir büyüme gösteren Akbank, 2021’den bu yana dijital müşteri sayısını yüzde 89 artırarak 12,5 milyona ulaştı. Akbank Mobil uygulaması, aylık 700 milyon etkileşimle kullanıcılarına kesintisiz bir deneyim sunuyor.
Yeni Veri Merkezi ile Operasyonel Süreklilik
Banka, veri merkezlerine yaptığı yatırımlarla finans sektöründe öncü olmayı hedefliyor. 2019’da 250 milyon dolarlık yatırımla açılan Akbank Veri Merkezi, yüksek güvenlikle dijital işlemleri yönetiyor. Ankara’da inşası süren yeni veri merkezi ise 2025 yılında tam kapasiteyle faaliyete geçecek ve operasyonel sürekliliği artıracak.
Yapay Zeka Uygulamaları ile Otonom Bankacılık Dönemi
Akbank, yapay zeka tabanlı çözümlerini dört ana alanda geliştiriyor: görüntü işleme, ses işleme, doğal dil işleme ve ileri analitik. 400’den fazla ileri analitik model ve 100’e yakın bilişsel yapay zeka modeli ile müşteri deneyimini iyileştiren banka, 2025 itibarıyla ‘Agentic AI’ çözümlerini devreye alarak otonom bankacılık dönemine geçmeyi hedefliyor.
Akbank’ın teknoloji yatırımlarındaki bu artış, bankacılık sektöründe inovasyonun ve dijital dönüşümün önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Müşteri deneyimini ön planda tutan Akbank, geleceğe yönelik yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.
Akbank Hakkında
Akbank, Ocak 1948’de Adana‘da Hacı Ömer Sabancı‘nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye‘nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir.[2] Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır.[3] Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance’in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.
Banka’nın İstanbul’daki ilk şubesi 14 Temmuz 1950 tarihinde Sirkeci’de açılmış, 1954 yılında ise Genel Müdürlük İstanbul’a taşınmıştır. 1963 yılında tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçmiştir. Banka’nın ilk yurt dışı temsilciliği Almanya’nın Frankfurt şehrinde açılmıştır. Banka, 1983 yılında ise daha sonra adı Sabancı Bank olarak değiştirilen ve yurt dışında kurulan ilk Türk özel sektör bankası olan Ak International Ltd.’i hizmete açmıştır. 1992 yılında Ak Yatırım Menkul Değerler AŞ, 1997 yılında Ak Yatırım Ortaklığı AŞ, 2000 yılında Ak Portföy Yönetimi AŞ ve Özel Bankacılık Bölümü ve 2002 yılında Ak Emeklilik AŞ’yi kuran Akbank, 2005 yılında Ak Finansal Kiralama AŞ’yi de bünyesine katmıştır. Mayıs 2005’te Ak Emeklilik, Ak Sigorta’ya satılmıştır.
Kurucu ortaklar bankayı 1962 yılına kadar yönettiler. Yönetim Kurulu başkanlığını ortaklardan Seyit Tekin’in oğlu İbrahim Tekin yürüttü. 1962’de Sabancı Ailesi bankaya hakim oldu. Türkiye İş Bankası eski Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dallı, Akbank’ın yönetim kurulu başkanlığına getirildi. Akbank 1963 yılında tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçti. Banka’nın ilk yurt dışı temsilciliği Almanya’nın Frankfurt şehrinde açıldı.
Dallı, politikaya atılıp 1969 seçimlerinde milletvekili olunca bankanın yönetim kurulu başkanlığına İş Bankası’nın eski yöneticilerinden Bülent Yazıcı getirildi. 70’li 80’li yıllarda Naim Talu’nun üstlendiği bu görevi 1998’den 2008’e kadar Erol Sabancı yürütmüştür. 2008 Mart ayından beri Akbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Suzan Sabancı Dinçer yürütmektedir.