ZONA PANELİ BİLİNÇLENDİRİYOR

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülen ve her 3 kişiden 1’inin yaşamı boyunca en az bir kere yakalandığı tahmin edilen zona hastalığına dikkat çeken “Zona Her An Uyanabilir” farkındalık kampanyası basın toplantısında Selçuk Yöntem kampanya yüzü olarak tanıtıldı.

Selçuk Yöntem’in kampanya yüzü olduğu, “Zona Her An Uyanabilir” kampanyası, sunuculuğunu gazeteci Mirgün Cabas’ın üstlendiği basın toplantısı ile kamuoyuna anlatıldı. Şubat ayının son haftasında gerçekleşen Zona Farkındalık Haftası’nda duyurulan kampanya, ana risk grubunda bulunan “50 yaş ve üzeri” yetişkinler başta olmak üzere tüm kamuoyunda zona hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Selçuk Yöntem “Zona Her An Uyanabilir” kampanyasının yüzü oldu

“Zona Her An Uyanabilir” kampanyasının basın toplantısında, kampanya yüzü olarak yer alan Selçuk Yöntem, zona hastalığına dair farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaptı. Başarılı oyuncu, topluma fayda sağlayan projelerde yer almanın önemini belirterek, bu kampanyanın daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Kampanya özelinde hazırlanan web sitesinin ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmaya yönelik iletişim materyallerinin de basın ve kamuoyuna aktarıldığı etkinlikte, Zona hastalığıyla ilgili tüm konularda en doğru adresin doktorlar olduğu, ana risk grubunda olanlar başta olmak üzere herkesin hastalıkla ilgili doktoruna danışması gerektiğinin altı çizildi. 

Hastalığın belirtileri, komplikasyonları, hastaların yaşamına etkileri başta olmak üzere pek çok konuda detaylı bilgi almak isteyenler www.zonaheranuyanabilir.com web sitesini ziyaret edebiliyor. 

Zona Hakkında

Gece yanığı olarak da bilinen zona hastalığı, varicella zoster virüsünün cildi ve sinirleri etkileyerek küçük kabarcıklar ve ağrılı deri döküntüleri oluşumuna neden olan viral enfeksiyondur. Zona, su çiçeği hastalığına da neden olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Daha önce su çiçeği hastalığı geçiren kişilerde bu virüs dorsal kök ganglionları olarak bilinen, omurilikte ağrı sinyallerinin iletilmesinden sorumlu duyusal sinir hücrelerinde inaktif şekilde yani uykuda kalır. 

IMG 6053
ZONA PANELİ BİLİNÇLENDİRİYOR 3

Vücutta uykuda olan varisella zoster virüsünün tekrar aktif olması ile ortaya çıkan ağrılı ve kabarcık şeklinde deri döküntüleri de zona hastalığı olarak adlandıırlır. Bu hastalık hem deriyi hem de sinirleri tutar. 

Nedenleri Nelerdir?

Zona hastalığının nedeni, genellikle su çiçeği geçiren kişilerde duyusal sinir hücrelerinde inaktif bir şekilde uykuda bekleyen varicella-zoster virüsünün tekrar aktif olmasıdır. Grip, enfeksiyon, ileri yaş, HIV/AIDS ya da kanser tedavisi gibi bağışıklığı zayıflatan herhangi etkenler virüsü tekrar aktif eden risk faktörleridir. Ayrıca, organ naklinde vücudun organ naklini reddetmesini önlemek için verilen ilaç ve stereoidlerde zona hastalığına neden olan risk faktörlerindendir.

Zona hastalığında en önemli faktör yaşlanmadır ve genellikle de 50 yaşın üzerindeki kişilerde yeniden aktif hale gelmektedir. Vakaların yüzde 70’i 50 yaş üzerindeki kişilerden oluşur. 80 yaşına gelen bir kişinin zona olma ihtimali yüzde 50 oranındadır. Yani 80 yaşın üzerindeki her iki kişiden biri zona olmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığında ilk belirtiler vücut veya yüzün bir tarafında ortaya çıkan hassasiyet, kaşıntı ve ağrıdır. Ağrı başladıktan sonra içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşen kırmızı döküntüler, ateş, baş ağrısı ve ışığa duyarlılık gibi belirtiler zona hastalığı seyrinde görülen belirtilerdir.

Genellikle vücudun bir bölgesini (lokalize) etkileyen zona belirtileri şunlardır:

  • Ağrı
  • Etkilenen bölgede karıncalanma veya yanma hissi
  • Kaşıntılı kırmızı döküntü
  • Kabuklanan sıvı dolu kabarcıklar
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Titreme
  • Işığa karşı duyarlılık
  • Yorgun ve tükenmişlik hissi

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra döküntü tamamen kaybolması 3-5 haftaya kadar sürebilir. Genellikle 3-4 gün içinde ortaya içi su dolu kabarcıklar ve döküntüler 10 gün içinde kurur. Bu kabuklarda 2-3 hafta içerisinde düşer.

Nasıl Tedavi Edilir?

“Zona hastalığına ne iyi gelir?” sorusu merak ettiğiniz konular arasındaysa hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların hastaların yaşadığı semptomların şiddetine ve süresine bağlı olarak değişiklik gösterebildiğini bilmelisiniz. Genel olarak antiviral ilaçlar, ağrı kesiciler ve kortikosteroidler kullanılır. Bu ilaçlar hastalığın seyrini hafifletmeye ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Antiviral ilaçlar zona virüsünün çoğalmasını engelleyerek hastalığın etkilerini ve süresini azaltır. Tedavinin başarısı için bu ilaçların erken dönemde başlanması önemlidir. Antiviral ilaçlardan sıklıkla kullanılanlar arasında asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir bulunur.

Ağrı kesiciler ise zona hastalarının yaşadığı şiddetli ağrıları hafifletmek amacıyla reçete edilir. Ağrının şiddetine göre parasetamol veya ibuprofen gibi daha hafif ağrı kesicilerden tramadol veya kodein gibi daha güçlü analjeziklere kadar farklı seçenekler tercih edilebilir. Kortikosteroidler özellikle yüz bölgesinde zona olan hastalarda sinir hasarını önlemeye ve semptomların şiddetini azaltmaya yönelik olarak kullanılabilir. Prednizon gibi oral kortikosteroidler zona hastalığının seyrini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak bu ilaçların yan etkileri ve kontrendikasyonları olduğu için doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir