NET ULUSLARARASI YATIRIM POZİSYONU 270 MİLYAR AÇIK VERDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Türkiye’nin mart ayına ilişkin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu verilerini yayımladı. Buna göre Türkiye’nin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu martta 270,1 milyar dolar açık verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı mart ayına ilişkin net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerini paylaştı.

Verilere göre, mart sonunda Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 3,1 artışla 377,9 milyar dolar seviyesine yükselirken, yükümlülükleri ise yüzde 2,1 azalarak 648 milyar dolara geriledi. Böylece net Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) açığı 25,2 milyar dolar azalarak -270,1 milyar dolara düştü.

Bankaların efektif ve mevduat varlıklarında artış

Bankaların döviz cinsinden efektif ve mevduat varlıklarında artış yaşandı. Söz konusu kalem, yüzde 13,6 oranında artarak 44,8 milyar dolara ulaştı.

Varlık tarafındaki kalemlerde yıl sonuna göre doğrudan yatırımlar yüzde 3,0 artışla 73,3 milyar dolar, portföy yatırımları yüzde 6,8 artışla 4,2 milyar dolar, diğer yatırımlar yüzde 5,7 artışla 143,8 milyar dolar, rezerv varlıklar yüzde 0,9 artışla 156,5 milyar dolar oldu.

Yükümlülük tarafında ise özellikle Merkez Bankası’nın mevduat yükümlülüklerinde düşüş görüldü. Bu kalem, yüzde 13,3 oranında azalarak 30,1 milyar dolara geriledi.

Yıl sonuna göre değerlendirildiğinde yükümlülüklerin alt kalemlerinde ise şu gelişmeler yaşandı:

Doğrudan yatırımlar, BIST 100 endeksindeki gerileme ve döviz kurlarındaki artışın etkisiyle yüzde 9,2 düşüşle 165,2 milyar dolara indi. Portföy yatırımları yüzde 3,6 azalışla 120,2 milyar dolar oldu. Diğer yatırımlar ise yüzde 2,1 artarak 362,7 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası güven endeksini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) finansal hizmetler güven endeksi (FHGE) verilerini açıkladı. Buna göre 2025 yılı Mayıs ayında FHGE, bir önceki aya göre 9,2 puan azalış kaydederek 168,5 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2025 dönemine ilişkin Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) verilerini yayımladı. Finans sektöründe faaliyet gösteren 147 kuruluşun yanıtlarıyla hazırlanan endeks, Mayıs ayında bir önceki aya kıyasla 9,2 puanlık düşüşle 168,5 seviyesine geriledi.

FHGE’yi oluşturan alt kalemlere bakıldığında; son üç aya ilişkin iş durumu, hizmetlere olan talep ile gelecek üç aya dair talep beklentilerinin tamamında gerileme yaşandığı görüldü. Özellikle gelecek üç ayda hizmetlere olan talep artışı beklentilerinin zayıflaması dikkat çekti.

İstihdam cephesinde ise olumlu bir tablo ortaya çıktı. Son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenlerle birlikte, gelecek üç ay için artış beklentisinde olanların oranı da yükseldi. Bu gelişme, sektörün istihdam beklentilerinde güçlenmeye işaret ediyor.

Alt sektörler düzeyinde değerlendirildiğinde, “64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” alanında 10,4 puan, “66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” alanında ise 7,6 puanlık azalma yaşandı. Buna karşılık, “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” sektöründe 8,8 puanlık artış kaydedildi.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir