
Table of Contents
Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi, beraberinde telif hakları konusunda da önemli tartışmaları tetikliyor. Özellikle, yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanılan telif hakkıyla korunan eserlerin izinsiz kullanımı, sanatçılar ve yaratıcılar arasında büyük bir endişe yaratıyor. İngiltere hükümetinin milletvekilleri ve yaratıcı endüstrilerin temsilcileri, hükümetin yapay zeka politikalarına karşı seslerini yükselterek, sanatçıların haklarının korunması gerektiğini vurguluyor.
Sanatçılar Haklarını Arıyor
YZ modellerinin telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz kullanması, sanatçılar ve yaratıcılar arasında büyük bir endişe yaratıyor.
İngiltere hükümeti milletvekilleri: YZ şirketlerinin çıkarlarından ziyade sanatçıların haklarını korumasını talep ediyor. İngiltere hükümetinin “hak rezervasyonu” sistemi, sanatçılar tarafından uygulanabilir olmaması ve adil olmaması nedeniyle eleştiriliyor.
Yapay zeka modellerinin telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz kullanması sanatçı ve yaratıcıları endişelendirirken, milletvekilleri hükümetten yapay zeka şirketleri yerine sanatçı haklarını korumasını talep ediyor.Detaylar haberimizde…
Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi, beraberinde telif hakları konusunda da önemli tartışmaları tetikliyor. Özellikle, yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanılan telif hakkıyla korunan eserlerin izinsiz kullanımı, sanatçılar ve yaratıcılar arasında büyük bir endişe yaratıyor. İngiltere hükümetinin milletvekilleri ve yaratıcı endüstrilerin temsilcileri, hükümetin yapay zeka politikalarına karşı seslerini yükselterek, sanatçıların haklarının korunması gerektiğini vurguluyor.
Sanatçılar Haklarını Arıyor
YZ modellerinin telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz kullanması, sanatçılar ve yaratıcılar arasında büyük bir endişe yaratıyor.
İngiltere hükümeti milletvekilleri: AI şirketlerinin çıkarlarından ziyade sanatçıların haklarını korumasını talep ediyor. İngiltere hükümetinin “hak rezervasyonu” sistemi, sanatçılar tarafından uygulanabilir olmaması ve adil olmaması nedeniyle eleştiriliyor.
Ünlü sanatçılar, İngiltere hükümetinin yapay zeka politikalarını protesto etmek amacıyla sessiz bir albüm yayınlayarak tepkilerini gösteriyor.
Şirketler, modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan materyalleri kullanmanın “kaçınılmaz” olduğunu savunuyor.
Yaratıcı endüstriler, İngiltere ekonomisine önemli katkılar sağladığı için hükümetin politikalarının bu sektörü olumsuz etkilemesinden endişe ediyor. Uluslararası arenada da yapay zeka ve telif hakkı konusunda tartışmalar devam ediyor ve çözüm arayışları sürüyor. Hükümetin, sanatçıların ve YZ şirketlerinin çıkarlarını dengeleyen adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulması gerekiyor.
Ünlü Sanatçılardan Protesto Dalgası
Kate Bush ve Damon Albarn, sessiz AI protesto albümünde yer alan 1.000 sanatçı arasında.
Boş stüdyoların kayıtları, İngiltere’nin yapay zekanın izinsiz olarak çalışmalarına eğitim vermesine izin verme planlarının müzisyenler üzerindeki etkisini yansıtıyor
Kate Bush, Damon Albarn ve Annie Lennox gibi 1.000’den fazla müzisyen, İngiltere hükümetinin yapay zeka şirketlerinin telif hakkıyla korunan çalışmaları izinsiz kullanmasına izin verme planına karşı protesto amacıyla sessiz bir albüm yayınladı. Öneriye karşı ünlülerin tepkisi de artıyor.
Önde gelen kültür figürlerinin telif hakkı yasasında önerilen değişikliklerin geçim kaynaklarını tehdit ettiği uyarısında bulunmasının ardından, atıl durumdaki müzik stüdyoları ve performans mekanlarının kayıtları, “Is This What We Want?” adıyla yayınlanıyor .
Paul McCartney, Elton John, Abba‘dan Björn Ulvaeus, aktör Julianne Moore ve yazarlar Val McDermid ve Richard Osman, son aylarda teknoloji şirketlerinin eserlerini lisanssız kullanımdan koruma çağrısında bulunan ünlüler arasında yer alıyor.
Protesto’nun Perde Arkası
Fikrin arkasındaki İngiliz besteci ve eski AI yöneticisi Ed Newton-Rex‘e göre, müzik içermeyen albüm, hükümetin planlarını uygulamaya koyması durumunda sanatçıların geçim kaynakları üzerinde oluşacak etkiyi temsil ediyor.
“Hükümetin önerisi, ülkenin müzisyenlerinin hayat boyu emeklerini yapay zeka şirketlerine ücretsiz olarak devrederek, bu şirketlerin müzisyenlerin emeklerini kendileriyle rekabette üstünlük sağlamak için kullanmasına olanak tanıyor.” dedi.
“Bu sadece müzisyenler için felaketle sonuçlanmayacak, aynı zamanda tamamen gereksiz bir plan: İngiltere, dünya lideri yaratıcı endüstrilerimizi yok etmeden yapay zeka alanında lider olabilir.”
Proje, yapay zeka firmalarının algoritmalarını yeni bir telif hakkı muafiyeti kapsamında yaratıcı profesyonellerin çalışmaları üzerinde eğitmelerine izin veren bir hükümet teklifine karşı bir protesto. Plan, eleştirmenler tarafından haksız ve uygulanamaz olarak reddedilen, yaratıcıların ve şirketlerin çalışmalarının kullanılmasını engelleyebilecekleri bir “vazgeçme” seçeneği içeriyor.
Albüm, 1.000’den fazla sanatçının ortak yazar olarak gösterildiği 12 kayıt içeriyor ve düzinelerce “sessiz” parçanın her birinin arkasındaki sanatçının adı geçmiyor.
Ancak, Kate Bush’un stüdyosunda düzinelerce parçadan birini kaydettiği anlaşılıyor. Bush:
“Geleceğin müziğinde sesimiz duyulmadan mı kalacak?” dedi.
Ortak yazar olarak gösterilen müzisyenler arasında Tori Amos, Billy Ocean, Clash ve Oscar ödüllü besteci Hans Zimmer‘ın yanı sıra klasik müzisyenlerden oluşan Kanneh-Mason ailesi de yer alıyor . Parça listesi şu mesajı veriyor:
“İngiliz hükümeti, AI şirketlerinin yararına müzik hırsızlığını yasallaştırmamalı.”
Spotify gibi müzik servislerinden dinlenebilecek albümün geliri, müzisyenlerin yardım kuruluşu Help Musicians‘a bağışlanacak.
Yapay zeka firmalarının telif hakkına tabi eserleri kullanmalarıyla ilgili anlaşmazlık, ürünlerinin temelindeki teknolojiyi nasıl oluşturduklarından kaynaklanıyor
Bakanlara Yazılan Mektup
İngiltere hükümeti, yaratıcıların eserlerinin kullanımını tespit edebilmelerini sağlamak, telif hakkı sahiplerinin görünürlüklerinin azalması nedeniyle cezalandırılmamasını sağlamak ve tüketicilerin hangi yapay zeka modelini kullanacakları konusunda bilinçli seçimler yapabilmelerini sağlamak için eğitim verilerinde şeffaflığı artırması çağrısı yapıldı.
Mektupta, bunun yapılmaması halinde “en büyük etkiyi, halihazırda mali kısıtlamalar altında faaliyet gösteren uzun kuyruktaki içerik üreticileri ve gazetecilerin hissedeceği” uyarısı yapıldı.
Mektupta ayrıca, yapay zeka geliştiricilerinin eğitim verilerinin “ticari sır” teşkil ettiğini öne sürmelerine rağmen, hem AB’nin hem de Kaliforniya eyaletinin, eğitim verileri hakkında ayrıntılı teknik kayıt tutma da dahil olmak üzere şeffaflık gereklilikleri getirdiği belirtildi.
Hükümetin, “Üretken yapay zekayı, Spotify’ın yirmi yıllık dijital korsanlığın ardından müzik akışının başlangıcında yaptığı gibi, ‘Napster dönemi’nden öteye taşıyabileceğini” söyleyerek, kullanım başına gelir paylaşımı modelleri geliştiren şirketleri teşvik etmeyi düşünmesi gerektiğini ekledi.
Telif Hakkıyla Korunan Eserler Neden Yapay Zeka Alanında Bir Savaş Alanına Dönüştü?
ChatGPT sohbet robotu gibi güçlü araçların temelini oluşturan teknoloji terimi olan üretken AI modelleri, yanıtlarını üretebilmek için çok miktarda veri üzerinde eğitilmeli. Bu bilginin ana kaynağı, Wikipedia içeriklerinden gazete makalelerine ve çevrimiçi kitap arşivlerine kadar çok çeşitli veriler içeren açık web’dir.
Yazarlar, sanatçılar ve gazete yayıncıları da dahil olmak üzere yaratıcı profesyoneller ve endüstriler, bu modelleri oluşturmak için çalışmalarının kullanılması için tazminat talep ediyor ve izin verene kadar uygulamanın durdurulmasını istiyor. Ayrıca, kendi çalışmalarıyla doğrudan rekabet eden çalışmalar yaratan AI araçları oluşturmak için çalışmalarının kendilerinden ücretsiz olarak alındığını savunuyorlar.
Teknoloji Dünyasında Adil Bir Gelecek Mümkün mü?
Yapay zeka (AI) modelleri, internetten elde edilen büyük miktarda veriyle eğitilerek metin yazma, görsel oluşturma ve müzik besteleme gibi çeşitli görevleri yerine getirebiliyor. ChatGPT, Stable Diffusion ve Suno gibi popüler yapay zeka sistemleri, bu teknolojinin en başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Ancak yapay zekanın, telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz kullanarak üretim yapması, sanatçılar, yazarlar, müzisyenler ve haber yayıncıları tarafından eleştiriliyor ve hukuki süreçlere konu oluyor.
KAYNAK: DİJİTAL İYİDİR