VERGİ KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLER 2025 YILINDA GERÇEKLEŞEK 

Demir yolu hattı, tramvay, füniküler, monoray, metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri ile gemi inşaat ve onarım işlerinde ödenen istihkak bedellerinde tevkifat oranı yüzde 1 olarak belirlendi.

Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinin yapacakları bazı yıllara ait inşaat ve onarma işlerinden yapılacak tevkifat oranları düşürüldü.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete‘de yayımlandı.

Buna göre, sürdürülebilir ekonomik büyüme için büyük katkısı bulunan ve ulaştırma alanında stratejik öneme sahip demir yolu hattı, tramvay, füniküler, monoray, metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri ile gemi inşaat ve onarım işlerinde ödenen istihkak bedellerinde tevkifat oranı yüzde 1 olarak uygulanacak.

Bu işler dışında kalan diğer yıllara sari inşaat ve onarım işlerinde ise bu işleri yapanlara ödenen istihkak bedelleri üzerinden mevcut tevkifat oranı (yüzde 5) uygulanmaya devam edilecek.

Düzenlemeyle söz konusu işleri yapanlara yönelik istihkak ödemeleri üzerinden kesilecek vergi oranı da yüzde 1olarak tespit edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı‘ndan edinilen bilgiye göre böylece, gerek tersanecilik sektörünün rekabet gücünün artırılması gerekse Orta Vadeli Program‘da öncelikli reform alanlarına yönelik düzenlemeler arasında yer alan lojistik altyapı ve demir yolu-liman bağlantılarının güçlendirilmesi hedeflendi.

Bu kapsamda gemi inşasıyla raylı sistem ve altyapı inşa işlerindeki finansman yükünün azaltılması, uluslararası rekabetin artırılması, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi adına, peşin alınan verginin yüzde 80’inden vazgeçilmiş oldu.

Karar, nisan ayı başından itibaren yapılan ödemelere uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

Vergi dilimi nedir?

Yaşamımızı devam ettirebilmek için başta fizyolojik ihtiyaçlarımız olmak üzere pek çok ihtiyaç ve isteğimizi karşılamamız gerekir. Kimimiz için güvenli, sıcak bir ev, kimimiz için üst segment bir araba, kimimiz için arkadaşlarıyla istediği yerde istediği bütçede bir tatil planı… Tüm bunları gerçekleştirebilmek ve yaşam standartlarımızı daha iyi bir konuma getirebilmek için çalışıp para kazanmak isteriz. Sevdiğimiz ve istediğimiz meslekte çalışabilmek için eğitimimize odaklanır çeşitli kurslara gider kendimizi bu meslekte olabilmek için yeterli konuma getirmeye çalışırız. Sonrasında ise seçtiğimiz bu meslekte çalışabilmek için iş arayışlarına başlarız. İş arayışımız kimimiz için hemen sonuç verirken kimimiz uzun süre sevdiği ve seçtiği işi yapabilmek için beklemek durumunda kalabilir. Bu yazımızda gelir vergisi nedir sorusuna odaklanacağız.

Belki hayat bizi aklımızdaki mesleği icra etmekten ziyade çok farklı alanlardaki mesleklere sürükleyebilir. Her halukarda kariyerimiz boyunca yaptığımız işler hayallerimizi gerçekleştirebilmemiz için bizlere olanaklar tanır.

Belki de küçüklüğünüzden beri hayalini kurduğunuz o işe uzun uğraşlarınız sonunda girdiniz ve ilk maaşınızı elinize aldığınızda yapacaklarınızı şimdiden düşünüyor olabilirsiniz.

İlk çalışmaya başladığınız ay pek çok tecrübe kazandınız, iş arkadaşlarınıza alıştınız ve anlaştığınız ücret elinize geçtiğinde ilk olarak yapacağınız planlarınız var. Aileniz ile yemek yemek, istediğiniz kıyafet ve çantayı almak, minik estetik operasyonları ya da istediğiniz araba için yatırım yapmak… İlk maaşınız ile pek çok plan yapabilirsiniz.

Ancak maaşınızı aldığınızda beklediğiniz ücretin bir miktarının kesintiye uğradığını görmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Maaşınızdaki kesintinin nedeni gelir vergisi olabilir. Karşılaştığınız bu kesinti sizi şaşırtmasın çünkü bir maaşı olan kimse, gelir vergisi ödemek zorundadır. Ve bu vergi belirli bir tutar veya birime sahip değildir. İşçiden işçiye göre ya da alınan maaş veya gelirin fazlalığına, azlığına göre bu vergi diliminde kesinti değişiklik gösterir. Büyük gelirin büyük vergisi olur.

Vergi dilimleri her yıl devlet tarafında güncellenir.

Vergi dilimi gelir vergisi üzerinden uygulanan bir orandır. Bu çalışanlar ve şahıs firmaları olmak üzere 2 gruba ayrılır. İşçilerde brüt ücret üzerinden, sigorta, işsizlik kesintisi düşüldükten sonra gelir vergisi matrahına ulaşılır. Şirketlerde ise gelir vergisi giderlerden doğan kar üzerinden vergi dilimi çıkar bu da vergi matrahı olarak geçer.

Kazanç arttıkça vergi dilimi oranı da artar. Kısacası gelir vergisi devletin çalışan bireyler üzerinde yaptığı oransal kesintilerdir.

İşçiler için geçerli olan gelir vergileri şunlardır:

  •  0 – 22.000 TL için %15.
  • 22.000 TL – 49.000 TL için %20.
  • 49.000 TL – 180.000 TL için %27.
  • 180.000 TL – 600.000 TL için %35.
  •  600.000 TL üzeri için %40 olarak geçer.

Gelir vergileri, gelir tutarı ve gelir vergisi oranının çarpılması ile hesaplanabilir. Gelir vergilerinin hesaplanması sistemi aynı olsa da vergilerin oranları yıl bazına göre bazı nedenlerden dolayı değişiklik gösterir. Bu değişkenlikler Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanır ve gerekli bilgilendirmeler sunulur.  Kaçıncı vergi dilimine gireceğiniz aldığınız kazanca ve miktarına göre değişim gösterecektir. Aldığınız kazanç arttıkça vergi kesintilerinde artış gösterilir.

Gelir Vergisi Dilimleri

Geçtiğimiz yıllarda gelir vergisi oranları % 15, % 20, % 27, % 35 şeklindeydi. Belirttiğimiz bu oranlara ek olarak 2021 yılı itibariyle % 40 gelir vergisi dilimi de eklenmiştir. Gelir vergisini hesaplarken çarpım tutarı % 15 ile başlatılarak, kümülatif vergi matrahına göre % 20, %27, %35 ve 2021 yılı itibari ile Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirtilen %40 vergi dilimi olarak devam edilecektir.

0 – 24.000 TL ‘ye kadar Vergi Oranı  %15

24.000 TL ‘den 53.000 TL ‘ye kadar Vergi Oranı  %20

53.000 TL ‘den 130.000 TL ‘ye kadar Vergi Oranı  %27

130.000 TL ‘den 650.000 TL ‘ye kadar Vergi Oranı  %35

650.000 TL ve fazlası için Vergi Oranı  %40 olarak güncellenmiştir.

Geçen 2020 ‘den 2021 ‘ye 2.000 TL artış göstermiştir.

2021 yılı itibari ile yeni vergi dilimindeki değişiklikler ile beraber asgari ücret ve asgari ücretin işverene maliyetleri brüt 3.577,50 TL, gelir vergisi matrahı 3.040,87 TL, gelir vergisi 456,13 TL, net ücret 2.825,90 TL ve asgari ücretin işverene maliyeti 4.203,56 TL olarak belirtilmiştir.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir