TARIM VE GIDA ORTAK EYLEM KARARI ALDI

Tarım ve Gıda Düşünce Atölye çalışmalarının il­ki, Nişasta Sanayicileri Derne­ği’nin ev sahipliğinde “Bilgilen­dirme Kirliliği ve Tarım-Gıda İlişkisine Yönelik Tarımsal Dü­şünce Hasadı” gerçekleştiril­di. Alanında yetkin çok sayıda profesyonelin katkılarıyla ta­rım ve gıda sektöründeki bilgi­lendirme kirliliği ele alındı.

Tarım ve Gıda Düşünce Atölyesi Sözcüsü İsmail Ke­maloğlu, dezenformasyonun tüketicilerin satın alma alış­kanlıklarını değiştirerek hak­sız rekabete de yol açtığını be­lirterek, gıda güvenliği konu­sundaki kafa karışıklıkları, yanlış bilgilendirmeler ve sek­törün algı yönetimi açısından eksiklikleri olduğunu, bu nok­tada sanayiciler, akademis­yenler, medya mensupları ve kamu yetkilileriyle birlikte ha­reket etmek gerektiğini söyle­di.

Türkiye’nin 23 milyon hek­tar tarım arazisine ve 3,1 mil­yon işletmeye sahip olduğunu, her bir işletmeye ortalama 6 hektar arazi düştüğünü ve bu arazilerin ise genellikle 5-10 parçaya bölünmüş olduğunu kaydeden Kemaloğlu, “Tüm bunlara rağmen ülkemiz yıllık 36 milyar doları aşan tarım ve gıda ihracatı yapıyor” dedi.

Küresel tarımsal hasılanın 4.5 trilyon dolar civarında ol­duğunu ve Türkiye’nin bu pas­tadan yalnızca yüzde 1,5 düze­yinde pay aldığını kaydeden Kemaloğlu, “Ancak yüzde 3’lük bir pay almak da gayet müm­kün. Karadeniz üzerinden ger­çekleşen 500 milyon tonluk tahıl ihracatının yaklaşık 200 milyon tonu Türkiye’nin et­rafından geçiyor. Türkiye’nin güneyine baktığımızda ise net ithalatçı ülkelerle çevrili oldu­ğunu görüyoruz. İşte tam da bu noktada Türkiye, üreticiler ile ithalatçılar arasında bir köp­rü konumunda bulunuyor. Bu avantajımız önümüzdeki sü­reçte daha da güçlenecek” ifa­delerini kullandı.

“Kalıntı vakaları 2024 itibarıyla düştü”

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, vatandaşların sağ­lığını korumak için en katı gıda mevzuatına sahip ülkenin Tür­kiye olduğunu söyledi. Son yıl­larda Türkiye’nin tarım ürün­lerindeki pestisit kalıntıları­nı azaltma konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini anım­satan Dilber, “2021 yılında Tür­kiye’den ihraç edilen ürünler­de tespit edilen kalıntı vakaları 358 iken, 2024 itibarıyla bu sayı 193’e düştü. Bu, ciddi bir başarı göstergesidir” dedi.

“Nişasta sektörü 400 milyon dolar döviz sağlıyor”

Nişasta Sanayicileri Derne­ği Başkanı İsmail Başaran ka­tılımcılara teşekkür ederek sektörle ilgili doğru bilgilerin aktarılmasını sağlamak ve bu konuda sağlıklı bir tartışma ze­mini oluşturmak istedikleri­ni aktardı. Başaran, “Katılımcı profilinin genişliği ve toplantı­ya gösterilen ilgi, bu hedefimi­ze ulaştığımızın en büyük gös­tergesi oldu” dedi.

Nişasta sektörünün Türki­ye ekonomisine sağladığı kat­kılara da değinen ve sektörün her aşamada titizlikle çalıştığı­nı ve şeffaflık ilkesiyle hareket ettiğini vurgulayan Başaran, nişasta üretim sürecine ilişkin bilgi de verdi. Ülkemizde yıl­da yaklaşık iki milyon ton mı­sırın işlenerek, 600 bin tonluk ihracatla 400 milyon dolar dö­viz girdisi sağlandığına dikkat çeken Başaran, nişasta sektö­rünün sürdürülebilir üretim anlayışıyla çalışmalarını sür­dürdüğünü sözlerine ekledi. Başaran, “Neyi konuşmalı, ne­yi konuşmamalıyız? Bu sorula­rı kendimize sıkça sorduk. An­cak, biz her konuyu konuşmaya hazırız. Gıda ve tarım kapsa­mında bilgilendirme kirliliği ile mücadele etmek istiyoruz. Bu, sektörümüz için büyük bir ihtiyaç” şeklinde konuştu.

Sulama Hibesinde Güncelleme Yapıldı

Bireysel sulama sistemleri desteklerinde, hibeye esas proje üst limiti yükseltildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, bireysel sulama sistemlerinde hibeye esas proje üst limiti 3 milyon liradan 10 milyon liraya yükseltildi.

Bakanlıktan 2 Milyon Değerinde Destekleme Ödemesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2 milyar 251 milyon 749 bin 635 lira tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını açıkladı.

Yumaklı, çiftçilere yapılacak tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada; “Üreticimizin gücüne güç katmaya aralıksız devam ediyoruz. 2 milyar 251 milyon 749 bin 635 TL tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

Destekleme ödemesine ilişkin detaylar şu şekildedir;

Hububat Desteği kapsamında 2 milyar 2 milyon 224 bin 799 TL,

Hayvan Gen Kaynakları Desteği kapsamında 199 milyon 755 bin 800 TL,

Kırsal Kalkınma Yatırım Desteği kapsamında 49 milyon 769 bin 36 TL.

Hububat desteği; Kırıkkale, Kayseri, Antalya, Çanakkale, Uşak, Nevşehir, Bolu, Niğde illerinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünleri için ödenecektir.​

KAYNAK: DÜNYA

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir