SOSYAL MEDYA İÇERİK ÜRETİCİLERİNE KDV DÜZENLEMESİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya içerik üreticileri ve mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler için KDV istisnası uygulayacağını duyurdu. İstisnanın 1 Ocak 2022’den itibaren elde edilen kazançlara uygulanacağı kaydedildi. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

KDV Düzenlemesindeki Değişiklikler

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği çerçevesinde sosyal medya içerik üreticilerine (influencer) ve akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler için KDV düzenlemesinde değişikliğe gitti. Bahsi geçen kişilerin vergilendirilen gelirlerinde KDV istisnası uygulanacağı bildirildi. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Kimler KDV İstisnasından Yararlanabilecek?

Resmi Gazete’de yer alan tebliğde, KDV istisnasının 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren sosyal medya içerik üreticileri ve akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara uygulanacağı bildirildi: “Söz konusu istisna, 1/1/2022 tarihinden itibaren sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanmaktadır.”

Tebliğde Öne Çıkan Düzenlemeler

Tebliğde şu ifadelere yer verildi:
MADDE 1- 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin (II/F-4.26.) bölümünün başlığı “Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliği İstisnası” şeklinde değiştirilmiş, aynı bölümün mevcut ikinci ve üçüncü paragrafları yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölüme mevcut birinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir. “Söz konusu istisna, 1/1/2022 tarihinden itibaren sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanmaktadır. Bununla birlikte, 1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere de söz konusu istisna uygulanacaktır. Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz.”

Dijital İçerik Üreticisi Nedir?

Dijital içerik ya da dijital içerik üretimi kavramını ilk duyduğunuzda dijital içerik üreticisi nedir ve dijital içerik üreticisi nasıl olunur sorusuna yanıt aramış olabilirsiniz.

Dijital içerik üreticisi, internet ortamında yayınlanmak için içerik üreten kişilere verilen isimdir. Kişiler mesleki bilgilerine, kariyerlerine ya da ilgilendikleri platforma göre blog yazımı, sosyal medya içerikleri, web sitesi içerikleri gibi alanlara dijital içerik üretimi yapabilmektedir. Aslına bakıldığında;

  • Bloggerlar
  • Influencerlar
  • Sosyal Medya Uzmanları
  • E-ticaret Uzmanları
  • SEO Uzmanları

Birer dijital içerik üreticisi olarak adlandırılabilmektedir. Peki bu kişiler nasıl dijital içerik üreticisi oluyorlar, gelin hep beraber bir bakalım.

Dijital içerik üretimi yapmak için aslına bakıldığında üniversite mezunu olabileceğiniz gibi hiç üniversite okumadan isminizi duyurarak ya da belirli eğitimleri tamamlayarak da dijital içerik üreticisi olabilirsiniz. Üniversite okuyarak dijital içerik üretimi yapmak isteyenler genellikle:

  • İletişim
  • Radyo ve Televizyon
  • Yeni Medya
  • Gazetecilik
  • Basın ve Yayın
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Reklamcılık

Gibi alanlarda eğitim almaktadır. Bu alanlarda eğitim alarak kesin dijital içerik üreticisi olabileceğinizi söylemek mümkün değildir. Çünkü kariyer yolunda kişilerin yaptıkları stajlar, geliştirdikleri projeler de oldukça önemlidir. Bu süreçleri içerik yazarlığı, içerik pazarlaması, seo ya da sosyal medya alanlarında tamamlayan kişiler daha kolay bir şekilde dijital içerik üreticisi olabilmektedir.

Bu bölümlerin yanı sıra kişiler belirli sertifika programlarına katılarak da dijital içerik üretimi alanında uzmanlaşabilmektedir.

  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • SEO
  • Blog Yazarlığı
  • Instagram Hesap Yönetimi
  • Kurumsal İletişim
  • Sosyal Medya Yönetimi
  • İçerik Pazarlama

Gibi alanlarda verilen sertifika eğitimlerine katılarak da kişiler dijital içerik üretimi alanında kendilerini geliştirebilmektedir. Bunların dışında bireyler kendi ilgi alanlarına göre dijital içerik üretimini hobi olarak yaparak da kendilerini geliştirebilmekte ve dijital içerik üreticisi olabilmektedir.

Sizler de yazar ve içerik üreticisi nasıl olunur diyorsanız üniversite eğitiminizi bu alanlarda tamamlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sertifika programlarına katılarak ya da belirli alanlarda içerik üretimi yaparak da yazar ve içerik üreticisi olabilirsiniz.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir