RUSYA ABD’YE YENİ ŞARTLARINI SUNDU

Rusya Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi ve ABD ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi amacıyla Washington’a yeni talepler sundu. Ancak, Kremlin’in bu şartların kabul edilmesi durumunda Kiev ile barış görüşmelerine açık olup olmadığı net değil. Rusya’nın önceki talepleri arasında Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi ve Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunun tanınması yer alıyordu.

RusyaUkrayna ile süren savaşın sonlandırılması ve ABD ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi amacıyla Washington’a bir dizi talepte bulundu.

Reuters’a konuşan kaynaklara göre, Moskova’nın taleplerinin tam içeriği net olarak bilinmiyor. Kremlin’in, bu taleplerin kabul edilmesi durumunda Kiev ile barış görüşmelerine açık olup olmadığı da belirsizliğini koruyor.

Son üç hafta içinde Rus ve ABD’li yetkililerin hem yüz yüze hem de çevrim içi formatta bir dizi görüşme gerçekleştirdiği belirtiliyor. Kaynaklar, Rusya’nın taleplerinin geniş kapsamlı olduğunu ve daha önce Ukrayna, ABD ve NATO’ya ilettiği şartlarla benzerlik gösterdiğini aktardı.

Moskova’nın önceki talepleri

Rusya’nın daha önce öne sürdüğü şartlar arasında Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, Ukrayna topraklarında yabancı askerlerin konuşlandırılmaması ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım ile dört bölgenin Rusya’ya ait olduğu yönündeki iddiasının uluslararası toplum tarafından tanınması yer alıyordu.

Ayrıca Kremlin, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin durdurulmasını ve savaşın “temel nedenleri” olarak gördüğü konuların ele alınmasını talep etmişti.

Putin’den yanıt bekleniyor

Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’nin barış görüşmelerine zemin hazırlayacak bir adım olarak gördüğü 30 günlük ateşkes teklifine dair Rusya Devlet Başkanı Putin’den yanıt bekliyor.

Beyaz Saray yardımlara başladı

Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü James Hewitt, Suudi Arabistan’daki ABD-Ukrayna görüşmelerinde önemli ilerleme sağlanmasının ardından Ukrayna’ya yeniden askeri yardıma başladıklarını belirtti.

İstihbarat desteği ve askeri sevkiyatlar, Başkan Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında 28 Şubat’ta Oval Ofis’te yaşanan tartışmaların ardından askıya alınmıştı.

Trump, söz konusu görüşmede, Zelenskiy’nin “Amerikan halkına saygısızlık ettiğini” savunmuş, Zelenskiy ise özür dileyecek yanlış bir şey yapmadığını söylemişti.

Kongre’de salı akşamı konuşan Trump, Zelenskiy’nin kendisine bir mektup gönderdiğini ve Ukrayna’nın nadir toprak elementleri anlaşmasını imzalamaya ve barış görüşmelerine hazır olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe, Trump ile Zelenskiy arasındaki Oval Ofis tartışmasının ardından bu ülkeye istihbarat desteğini ve askeri sevkiyatı geçici durdurduklarını teyit etmiş ancak bunun geçici olduğunu vurgulamıştı.

Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff, söz konusu mektupta Zelenskiy’nin özür dilediğini açıklamıştı.

Avrupa, Zelenkskiy’i korudu

Dünya, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i Beyaz Saray’da azarlamasını konuşuyor. Avrupa Zelenskiy’e sahip çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Beyaz Saray’da tartışma yaşandı. Trump, kameraların karşısında Zelenskiy’i azarladı.

Zelenskiy de Beyaz Saray’ı terk etti. Trump, “ABD’nin değerli Oval Ofisi’ne saygısızlık etti. Barış için hazır olduğunda geri gelebilir” dedi.

Kameralar önünde yaşanan gergin anlar sosyal medyada ve dünya kamuoyunda gündemin ilk sırasına yerleşirken Avrupalı liderler de Zelenskiy’e destek mesajları paylaştı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Portekiz’de gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna’dan yana tavır sergileyerek “Başından beri savaşanlara saygı göstermeliyiz” dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, “Sevgili Zelenskiy ve Ukraynalı dostlar yalnız değilsiniz” dedi. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Ukrayna, İspanya sizin yanınızda” dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Almanya, Avrupalı müttefiklerimizle birlikte Ukrayna’nın yanında ve Rus saldırganlığına karşı birleşmiş durumda” diye yazdı. 

Görevden ayrılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz şunları söyledi:

“Hiç kimse Ukrayna vatandaşlarından daha fazla barış istemez! Bu yüzden kalıcı ve adil bir barışa giden bir yol bulmak için birlikte çalışıyoruz. Ukrayna Almanya’ya ve Avrupa’ya güvenebilir.”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da az önce sosyal medya hesaplarından aynı paylaşımı yaparak şunları söyledi:

“Sizin onurunuz Ukrayna halkının cesaretini onurlandırıyor. Güçlü ol, cesur ol, korkusuz ol. Asla yalnız değilsin, sevgili Başkan. Adil ve kalıcı bir barış için sizinle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Hollanda Başbakanı Dick Schoof şunları söyledi:

“Ukrayna’yı desteklemeye devam ediyoruz. Özellikle şimdi. Kalıcı barış ve Rusya’nın başlattığı saldırganlık savaşının sona ermesini istiyoruz. Ukrayna için, tüm sakinleri için ve Avrupa için.”

Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden katıldı:

“Lüksemburg Ukrayna’nın yanındadır. Özgürlüğünüz ve kurallara dayalı uluslararası bir düzen için savaşıyorsunuz.”

Portekiz Cumhurbaşkanı Luis Montenegro‘nun mesajı şöyle:

“Ukrayna her zaman Portekiz’e güvenebilir.”

  • Related Posts

    One thought on “RUSYA ABD’YE YENİ ŞARTLARINI SUNDU

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir