NOBEL ÖDÜLLÜ KRİZ KAHİNİ EKONOMİST UYARDI

Kriz kahini olarak tanınan ve 2008 finansal krizini doğru bilerek ün kazanan Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini’den dikkat çeken bir uyarı geldi. Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Roubini, “Çok tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz” dİyerek beklenen iki senaryoyu açıkladı, dolar için de çarpıcı bir tahmin de bulundu.

Kriz kahini olarak bilinen Nobel ödüllü ekonomist Nouriel Roubini, Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“Dünyada artık orman kanunu geçerli”

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleri ve küresel ticaret savaşları ile ilgili konuşan Roubini  “Dünyada artık orman kanunu geçerli” dedi.

“Powell Trump’tan daha kuvvetli”

Nobel ödüllü ekonomist, ABD ekonomisinin resesyona girmeyeceğini belirterek, “Aptal politikalar izlerseniz piyasa sizi cezalandırır. ABD resesyona girmeyecek. Teknoloji tarifelerden daha önemli. Beyaz Saray’a Mickey Mouse’u da koysanız farketmez. ABD’de büyüme yüzde 2’den 4’lere çıkacak. ABD’de enflasyon artsa da Fed faizi düşürmeyecek. Powell Trump’tan daha kuvvetli. Ama adım atmıyor. Trump Powell’ı kovacak ama bu geri tepecek” dedi.

“ABD ve Çin resesyona girer, borsalar çakılır, kriz gelir”

Çin’in teknolojide ABD’yi yakalayamayacağını belirten Roubini sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısa vadede Şi’nin gücü daha fazla. Ama Çin için ABD’ye ihracatı da önemli. Tarifelerden dolayı Çin’in büyümesi yüzde 2’ye düşebilir. İyimser senaryoda müzakereler sonrası anlaşmaya varılabilir. Tarifeler 2 Nisan’a göre yarı yarıya düşürülebilir.

Kötü senaryoda müzakerelerde başarısız olunursa tarifeler kalır. ABD ve dünya ekonomisinde sert düşüş olur. ABD ve Çin’de o zaman resesyon görülebilir. Borsalar çakılır.

En olası senaryo bu

Orta senaryoda bazı ülkelerle anlaşılıp tarifeler düşürülür. Çin’le anlaşma olmaz. Şi Trump’ın isteklerini kabul etmez çünkü. Bu durumda çok şiddetli olmasa da küresel resesyon görülebilir. En olası senaryo bu.

Çin’le ABD arasında anlaşma ihtimali düşüyor. ABD ve Çin arasındaki tarife savaşı soğuk savaşa dönüşebilir ve Tayvan’da sıcak savaş çıkabilir. Çok tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz.” 

Dikkat çeken dolar yorumu

Son dönemde değer kaybeden ABD doları hakkında da açıklama yapan Roubini, “Doların öldüğünü söylüyorlar. Ama mübalağa ediyorlar. Teknoloji tarifeleri aşarsa ABD için bir çıkış olabilir. ABD varlıklarına yatırım yapmakta fayda olabilir. Büyüme orada olacak” dedi.

Faiz kararı ne oldu?

Haftanın en önemli ekonomi gündemlerinden Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Faiz artırım kararı geldi. Fatih Karahan Başkanlığında toplanan Para Politikası kurulu faizi yüzde 46 düzeyine çekti. TCMB faiz karar metninde ‘Sıkı duruş sürecek’ mesajı verdi.

Enflasyonun ana eğilimi mart ayında gerilemiştir. Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir. Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmektedir. Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir. 

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımlar ivedilikle atılmıştır. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir