
Table of Contents
Kadıköy’de bir pazarda bıçaklandıktan sonra hayatını kaybeden 14 yaşındaki Ahmet Mattia Minguzzi’nin öldürülmesine dair ilk duruşma bugün yapılıyor.
Duruşma Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda bulunan Anadolu İkinci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10:00’da görülecek.
Yasemin Minguzzi, duruşmadan önce bir televizyon kanalına verdiği demeçte “Ben o gün orda binlerce insanı bekliyorum. Avukatlar, doktorlar, öğretmenler beni yalnız bırakmasınlar” demişti.
Ailenin vekili Dr. Rezan Epözdemir, BBC Türkçe‘ye yaptığı değerlendirmede ailenin sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri aldığını, konuya dair hukuki süreç başlattıklarını açıkladı.
Epözdemir, duruşmanın yapılacağı Kartal’da, Minguzzi ailesine yönelik tehditler dolayısıyla güvenlik önlemleri alınmasını talep ettiklerini söyledi.
Epözdemir ayrıca Minguzzi’yi öldürmekle suçlanan şüphelilerin “en ağır cezayı alması” için çalışacaklarını söyledi.
Ailenin beklentileri neler?
Ahmet Minguzzi’nin annesi Yasemin ve babası Andrea, oğullarının öldürülmesinin ardından basına verdikleri demeçlerde sanıkların çocuk indirimi almadan yargılanması çağrısı yaptı.
Ebeveynler ayrıca reşit olmayan kişilerin çocuklara karşı işledikleri suçlara yönelik düzenlemelerin değişmesi gerektiğini de vurguladı.
Ailenin avukatı Rezan Epözdemir, “Ailenin temel beklentisi adaletin tecellisi, maddi gerçeğin ortaya çıkması ve suça sürüklenen çocukların emsal mahiyette cezalandırılması. Bu konuda da sonuna kadar hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Epözdemir, ailenin bu davada uygulanmasa dahi ileriye dönük olarak “Şartla salıverme ve yaş küçüklüğüyle ilgili çocuklara karşı işlenen suçlarda daha ağır ve nitelikli bir düzenleme yapılması” talebi olduğunu da aktardı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, 9 Nisan’da suça sürüklenen çocuklarla ilgili infaz sisteminde “tıkanan noktaları yasal bir revizyonla düzenleme” konusunda çalışma yürüttüklerini açıkladı.
AKP milletvekili, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak çalıştığını söyledi ve “Bu konuda çalışıyoruz ve bu da inşallah Ahmet’in öncü olduğu hayırlı bir değişim olacak” diye konuştu.
Yaş indirimi uygulanacak mı?
Rezan Epözdemir, saldırganların normal şartlarda Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 82. Maddesi’nde yer alan “çocuğa karşı işlenen kasten öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması gerektiğini söyledi.
Avukat, saldırganların olay sırasında 15 ve 16 yaşlarında olmasından dolayı TCK’nın 31. Maddesi uyarınca müebbet hapis yerine 18 ila 24 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacağını belirtti.
Geçmişte kamuoyunda tepkiye yol açan Münevver Karabulut ve Hrant Dink cinayetlerinde de sanıkların yaşı gündeme gelmişti.
Münevver Karabulut cinayetinde katil Cem Garipoğlu cinayeti işlediği sırada 17 yaşındaydı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine mümkün olan en ağır ceza olan 24 yıl hapse mahkum edildi.
Hrant Dink cinayetinde o dönem 17 yaşında olan katil Ogün Samast da çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Samast, 16 yıl sonra 15 Kasım 2023’te koşullu salıverilme kapsamında tahliye edildi.
Dünyada durum nasıl?
Bazı ülkelerde reşit olmayan sanıkların insanlık dışı suçlar işlemesi durumunda yetişkin mahkemelerinde yargılanmaları mümkün olabiliyor.
Avustralya’nın Queensland eyaletinde de 2024 yılında, cinayet, ağır saldırı ve haneye tecavüz gibi suçlardan hüküm giyen 10 yaşına kadar çocukların yetişkinlerle aynı cezalara çarptırılmasını öngören yasaları kabul etti.
Birleşmiş Milletler bu yasanın uluslararası yasalara aykırı olduğunu savunmuştu.
İngiltere ve Galler’de 10 yaşına kadar çocuklar yetişkin mahkemelerinde yargılanabiliyor. Ülkede bunun 12 yaşına çıkarılması tartışılıyor.