
Microsoft, tüm bölgelerde toplam çalışanlarının yüzde 3’ünü işten çıkarıyor. Kararın performansla ilgili olmadığı belirtildi.
Microsoft Salı günü tüm seviye ve coğrafyalarda çalışanların yüzde 3’ünü işten çıkaracağını duyurdu.
Microsoft sözcüsü CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Şirketi dinamik bir pazarda şirketi başarıya ulaştırmak için gerekli organizasyonel değişiklikleri uygulamaya devam ediyoruz.” dedi.
Şirket, Nisan ayı sonlarında beklenenden daha iyi sonuçlar ve iyimser bir üç aylık tahmin bildirdi.
Microsoft, Ocak ayında performansa dayalı küçük bir işten çıkarma dalgası duyurmuştu. Şirket sözcüsü, bu yeni işten çıkarmanın performans ile ilgili olmadığını söyledi.
Microsoft’un Haziran ayı sonunda 228 bin çalışanı vardı, bu da hamlenin binlerce çalışanı etkileyeceği anlamına geliyor.
Pazartesi günü Microsoft hisseleri bu yılın en yüksek seviyesi olan 449,26 dolardan işlem görmüştü.
Microsoft hakkında
Microsoft Corporation, ABD merkezli çok ulusluteknoloji şirketidir. Bilgisayar yazılımları, elektronik cihazlar, kişisel bilgisayarlar ve bilişim hizmetleri geliştirir, üretir, lisanslar ve satar. Şirketin en çok bilinen yazılımları Microsoft Windows ve MS-DOS işletim sistemi aileleri, Microsoft Office paketi, Bing adlı arama motoru, Internet Explorer ve Edge web tarayıcılarıdır. Öne çıkan donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları, Microsoft Hololens sanal gerçeklik gözlükleri ve Microsoft Surface dokunmatik ekranlı kişisel bilgisayar ürün ailesidir. Microsoft, 2016 itibarıyla dünyanın en büyük yazılım geliştiricisi ve dünyanın en değerli şirketlerinden birisidir. Şirketin adı, “microcomputer” (mikrobilgisayar) ve “software” (yazılım) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.
Microsoft, 4 Nisan 1975’te Paul Allen ile Bill Gatestarafından kuruldu. İkilinin amacı Altair 8800 bilgisayar sistemi için BASIC yorumlayıcıları geliştirip satmaktı. Şirket, 1980’lerin ortalarında MS-DOS ile kişisel bilgisayarlara yönelik işletim sistemi pazarını domine etmeye başladı ve ardından Microsoft Windows ile liderliğini sürdürdü. 1986’da halka açıldı. Hisse değerleri hızla yükselince üç dolar milyarderi yarattı, Microsoft çalışanlarından 12.000 kişi de dolar milyoneri oldu. Şirket, 1990’lardan bu yana işletim sistemi pazarının dışına çıkarak genişlemekte, ayrıca büyük çaplı kurumsal alımlar yapmaktadır. En büyük satın alımları Ocak 2022’de 68.7 milyar dolara aldığı Activision, Aralık 2016’da 26,2 milyar dolara aldığı LinkedIn ve Mayıs 2011’de 8,5 milyar dolara aldığı Skype Technologies‘dir.
2015 itibarıyla Microsoft, PC işletim sistemleri pazarında ve ofis yazılımları pazarında pazar lideridir, ancak tüm işletim sistemleri hesaba katıldığında liderliği Android‘e kaptırmıştır. Şirket ayrıca masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için hem bireylere hem de kurumlara yönelik çeşitli yazılım ve hizmetler geliştirmektedir. Bunlar arasında Bing arama motoru, MSN adlı dijital hizmetler pazarı, HoloLens adlı karma gerçeklik platformu, Azurebulut bilişim platformu ve Visual Studio yazılım geliştirme platformu sayılabilir.
2000 yılında Gates CEO‘luk görevinden ayrıldı ve yerine Steve Ballmer geldi. Ballmer, Microsoft’u bir “cihaz ve hizmet şirketine dönüştürme” stratejisini benimsedi. Bu kapsamda Microsoft, 2008’de Danger Inc.’i satın alarak kendi bilgisayarlarını üretebilir hale geldi ve Haziran 2012’de Microsoft Surface tablet bilgisayar serisini duyurdu. Ardından Nokia‘nın cihaz ve hizmetler bölümünü satın alarak Microsoft Mobile‘ı oluşturdu. 2014’te CEO’luk görevine Satya Nadella geldikten sonra şirket, donanım bölümünü küçültmeye ve bulut bilişime odaklanmaya başladı. Bu hamleyle birlikte şirketin hisse değeri Aralık 1999’dan beri en yüksek noktaya ulaştı. Bu durumdan sonra Apple artışa geçti, fakat Microsoft’u yakalayamadı.
2020 yılında Bill Gates Teknoloji Danışmanlığı görevinden istifa etti. Microsoft ise onun yerine İcra Kurulu Başkanı Satya Nadella‘yı teknoloji danışmanı pozisyonuna getirdi.