
Table of Contents
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2024’te yaptığı denetimlerde, yetim maaşı alabilmek için eşinden boşanan fakat boşandığı eşiyle aynı evde yaşamaya devam eden 2 bin 404 kişiyi tespit etti.
SGK, kayıt dışı istihdam, sahte iş yeri, sahte sigortalı ve diğer usulsüzlüklere yönelik denetimlerini, sayısı 3 bini bulan denetmenlerce yürütmeye devam ediyor.
Geçen yıl kayıt dışı istihdamla mücadele için 124 bin 982, sahte iş yeri ve sahte sigortalılığa yönelik ise 12 bin 684 iş yerini denetleyen kurum, hileli boşanmalara karşı da çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda 2024’te, yetim maaşı alabilmek için eşinden boşanan fakat boşandığı eşiyle aynı evde yaşamaya devam edenlere yönelik Türkiye genelinde 3 bin 2 denetim yapıldı. Söz konusu denetimlerde, 2 bin 404 kişinin hileli boşanma yoluyla aylık aldığı tespit edildi.
Bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı, SGK tarafından ödenen aylıklarının faiziyle alınması için gerekli adım atıldı.
94 binden fazla kişinin sigortası iptal edildi
SGK’nin 2024’teki denetimlerinde, 2 bin 114 iş yerinin sahte olduğu ortaya çıkarılırken, çalışmadığı halde sigorta primi ödenen ya da sahte iş yeri üzerinden sigortalı gösterilen toplam 94 bin 740 kişinin sigortası iptal edildi.
Kayıt dışı istihdam nedeniyle söz konusu iş yerlerine toplam 2 milyar 36 milyon 732 bin lira ceza kesildi.
İş yerlerinin ve çalışanların sosyal güvenlik sistemine kazandırılması kapsamında ise 21 bin 634 kişinin sigortalılığı ile 518 iş yerinin tescili sağlandı.
Hileli Boşanma Nedir?
Sigortalının vefat etmesi durumunda, geride kalan eşi, çocukları ve belirli koşulların varlığı halinde anne ve babası hak sahibi olur. Bu kişilere SGK tarafından belirli şartlarda ödeme yapılır. Eşe yapılan ödemeye dul aylığı, çocuklara yapılan ödemeye ise yetim aylığı denir. Çocukların kız ya da erkek olması bu durumu değiştirmez ancak erkek çocuklar açısından bu aylığı almak için yaş şartı varken, kız çocukları herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmamak veya evli olmamak şartıyla hangi yaşta olduğuna bakılmaksızın bu parayı almaya hak kazanırlar.
Geçmişten beri ana veya babasından ölüm aylığı bağlatmak amacı ile resmi olarak boşanan ancak birlikte yaşamaya devam eden kız çocukları hileli boşanma yolu ile, SGK’dan para alma yoluna başvurmaktadır. Bunun sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2015 yılında ölüm aylığı alan 19 bin 277 kişinin boşandığı eşi ile fiilen birlikte yaşadığını tespit ederek aylıklarını kesmiştir. SGK, bu kişilerden, haksız yere aldıkları aylıkları da yasal faiziyle geri istemiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan para alabilmek için eşlerinden hileli olarak yani yalnızca kağıt üzerinde boşanmış gibi görünüp gerçekte birlikte yaşamaya devam eden kişileri, bu durumla ilgili olsun veya olmasın herkes ihbar edebilir. Bu kimseler ALO 170’i (Çalışma Ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi) arayarak ihbarda bulunabilecekleri gibi Bimer veya SGK’ya dilekçe yazarak da yapabirler.
Bu ihbar denetmen veya müfettişler tarafından incelenir. Şüpheli eşlerinin bilinen tüm adreslerinde ve çevresinde soruşturma yapılır. Bu soruşturma oldukça kapsamlı olduğundan dolayı bu kimselerin hileli olarak boşandıklarını bilmeyenler veya bilip de bu haksızlıktan rahatsız olan kişiler tarafından mevcut durum açığa çıkacaktır. Bunun sonucunda hileli boşanma SGK’nın denetmeni veya müfettişi tarafından tespit edilir. Sonuç olarak SGK’dan haksız olarak para alan kimselerin aldıkları yetim veya dul aylıkları kesilmekle kalmaz o güne kadar aldıkları tüm aylıkları SGK’ya geri öderler.