FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK

Merkez Bankası, reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto faiz oranını yıllık yüzde 48,25’ten yüzde 43,25’e, avans işlemlerinde ise yüzde 49,25’ten yüzde 44,25’e düşürdü. Yeni faiz oranları, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar, finansman maliyetlerini düşürerek işletmelerin krediye erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont ve avans işlemlerinde uygulanan faiz oranlarını aşağı yönlü revize etti.

Yeni düzenlemeye göre, vadesine en az üç ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 43,25 olarak belirlendi. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 44,25 olarak tespit edildi.

Önceki dönemde reeskont faiz oranı yüzde 48,25, avans faiz oranı ise yüzde 49,25 seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın aldığı bu karar ile reeskont faiz oranı 5 puan düşerken, avans faiz oranında da 5 puanlık bir indirim gerçekleşti.

Yeni oranlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Dün faiz indirimi duyurulmuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 45’ten yüzde 42,5’e indirilmesine karar verdi.

Merkez Bankası 2024 yılının Aralık ayında uzun sürenin ardından faiz kararında 250 baz puan indirime giderek, politika faizini yüzde 47,5’e çekti. İkinci faiz indirimi ise hemen ardından Ocak ayında geldi ve yeniden 25 baz puan indirime gidildi.

2024 Mart ayında politika faizini yüzde 50’ye yükselten Merkez Bankası, sonraki 8 ayda faizi yüzde 50’de sabit tutmuştu.

Merkez Bankası tarafından faiz indirimi kararına ilişkin yapılan açıklamada, Şubat ayında yeniden “enflasyonun ana eğiliminin gerilediğine” dikkat çekti.

“Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir,” denildi. 

Merkez Bankası bu yıl 12 yerine 8 kez toplantı yapacak. Gelecek altı toplantıda gözler enflasyon verilerinde olacak.

Enflasyon verileri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Pazartesi günü açıkladığı Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 3,07 oranında gerileme ile yüzde 39,05 oldu.

Şubat’ta bir önceki aya kıyasla aylık enflasyonda ise yüzde 2,27 artış yaşandı.

Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 42,12 olarak açıklanmış, aylık bazda ise 5,03 oranında artış yaşanmıştı.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir