23 NİSAN DEPREMİNDEN SONRA FAHİŞ FİYAT ARTIŞI TAKİBE ALINDI

Ticaret Bakanlığı, İstan­bul’da meydana gelen depremin ardından em­lak ilanlarında fiyat artışı ya­panlara 14,5 milyon TL ceza keserken, gözler bir yandan da e-ticaret sektörüne çevrildi.

Depremin ardından vatandaşlar özellikle çadır, fener, şarj aleti ve termos gibi ürünlere yönelirken, bazı e-ticaret sitelerinde fahiş fi­yat artışları görüldü.

Fiyatlar artmaya başlayınca sektör temsilcileri önlem aldı

Acil ihtiyaçlarını e-ticaret si­telerinden karşılamak isteyen vatandaşlar fahiş fiyatlara tep­ki gösterirken, sektör temsilcile­ri de önlem almak için harekete geçti. ETİD Başkanı ve PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğ­lu, depremin ardından özellikle çadır, şarj aleti, deprem çantası ve konserve gibi ürünlere talebin hızla arttığını söyledi. Çevikoğ­lu, son iki gündür bu ürünlerin çok aratıldığını ve talebin yük­seldiğini belirtti, buna bağlı ola­rak istenmeyen fiyat artışlarının da yaşandığını ifade etti.

Vatandaşları bu konuda dik­katli olmaya çağıran Çevikoğ­lu, sektör olarak kendi önlemle­rini aldıklarının da altını çizdi. Çevikoğlu, şunları söyledi: “Bu tür afet anlarında maalesef fır­satçılar da ortaya çıkabiliyor. Biz de sektör temsilcileri olarak tü­keticileri bu fırsatçılara karşı korumak için çeşitli önlemleri şimdiden hayata geçirdik.

Örne­ğin biz PttAVM bünyesinde beş personelden oluşan bir komite kurduk. Acil durum ihtiyaçları­na ilişkin ürünler bu komite ta­rafından anlık takip ediliyor. Fi­yat artışlarında bir anormallik tespit edildiği anda söz konusu ürün satışa hemen kapatılıyor. Böylece çok kısa süre içerisin­de aslında mağduriyetin de önü­ne geçmiş olduk ve fırsatçılara bu anlamda geçit vermedik. Za­ten komitemizin kontrollerinin ardından da şu anda platformu­muzda fiyatlarla ilgili dalgalan­manın önüne geçilmiş durum­da.

Dernek olarak da sektörün tümüne yönelik uyarılarımızı yapmaya devam ediyoruz. ETİD üyesi firmalarımız da kendi iç denetimlerini sıkı bir şekilde ta­kip ediyor. Diğer yandan vatan­daşlarımız da alışverişleri ne­reden yaptığına dikkat etmeli. E-ticaret üzerinden yapılan alış­verişlerde mutlaka güvenli ürün damgası sorgulanmalı.”

Kurbanlıklar da etkilendi

Kurban Bayramı öncesinde insanların kafalarındaki soru işaretlerini kaldırmak için çalışma yaptıklarını kaydeden Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, belirledikleri kilo ve hisse fiyatlarını açıkladı.

Kurbanlık hisse fiyatı 25-35 bin TL

Kurbanlık hisse fiyatlarını 25-35 bin TL olarak açıklayan Başkan Aras, belirledikleri tavsiye fiyatlarına uyulduğu takdirde hem üreticinin hem de tüketicinin memnun kalacağını ifade etti.

‘Söylediğimiz tavsiye fiyatlarıdır’

Kesim ücretini de 4 bin TL olarak belirlediklerini kaydeden Aras, “Kurban yaklaştı, insanımız kurbanlık almak için telaşeye girdiler. Haklı olarak insanların kafasında bazı soru işaretleri var. Biz de Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak çalışma yaptık. Bununla ilgili Türkiye ortalamasında ve Kayseri nispetinde belli fiyatlar oluşturduk. Bu fiyatlara uyulursa tüketicimiz ve üreticimiz mağdur olmayacak. Tabi bizim söylediğimiz fiyatlar tavsiye fiyatlarıdır, en düşük fiyatları açıklıyoruz. Erkek dananın kilosunu 300 TL, değerini yitirmiş olan düveler 290 TL, damızlık değeri olmayan inek fiyatını 275 TL olarak açıklıyoruz. Ayrıca kesim fiyatını da 4 bin TL, parçalama fiyatını da 2 bin TL olarak açıklıyoruz. Tabi bu söylediğimiz fiyatlar canlı kilo fiyatlarıdır. Aynı zamanda hisse fiyatlarını da açıklamak istiyoruz. Hayvanın büyüklüğüne göre 25 bin TL ile 35 bin TL arasında hisse fiyatı vardır” dedi.

Birlik olarak desteklerini sürdüreceklerinin de altını çizen Aras, “Bütün üreticilerimize ve tüketicilerimize hayırlı olsun. Bu fiyatlara uyulursa üreticilerimiz de belli bir meblağ kazanır, tüketicilerimizin de akıllarında soru işareti kalmaz. Biz de Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak desteğimizi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir