
Table of Contents
Türkiye’de faaliyet gösteren Google, Apple, Meta, Amazon gibi teknoloji devleri ile Trendyol, Sahibinden.com ve Yemeksepeti gibi uygulamalara yeni kurallar geliyor. Dijital pazarda adil rekabet ortamının sağlanması için atılacak adımın ardından Rekabet Kurulu kurallara uymayan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebilecek.
Hükümet teknoloji devleri ile aylık milyonlarca kullanıcıya ulaşan alışveriş uygulamalarına yönelik yeni bir düzenlemeye gidiyor.
Yıllık cironun yüzde 10’una kadar para cezası
Bloomberg’in haberine göre; düzenleme ile Google, Apple, Meta ve Amazon gibi küresel devlerin yanı sıra Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformların da algoritmaları ve uygulamaları denetim altına alınacak. Denetimleri gerçekleştirecek Rekabet Kurulu kural ihlali yapan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası kesilebilecek.
Son 5 yıl içinde en az 2 kez kurallara uymaması halinde şirkete verilecek ceza oranı yüzde 20’ye çıkacak.
‘Online’da adil rekabet sağlanacak
Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifiyle belirli bir eşiğin üzerindeki büyük teknoloji şirketleri arama motorlarında, uygulama mağazalarında veya pazar yerlerinde kendi hizmetlerini rakiplerine göre avantajlı şekilde sıralayamayacak.
Kullanıcı verileri ancak açık rıza ile işlenebilecek
Düzenlemeyle Apple gibi kapalı sistemlerde, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları platform dışından yüklemesine izin verilecek. Platformlar, kullanıcı verilerini yalnızca açık rıza ile işleyebilecek ve bu verileri kendi ticari çıkarları için kullanımı sınırlanacak. Ayrıca, platformda faaliyet gösteren ticari işletmelere, platform üzerinden üretilen verilere ücretsiz ve anlık erişim sağlanacak.
Şirketler sundukları hizmetlere erişimi zorlaştırmayacak. Bir kullanıcı, platformda bulunan bir uygulama veya hizmeti değiştirebilecek ve üçüncü taraf uygulamalara geçiş yapabilecek. Ayrıca platformda sunulan hizmetlere, başka bir hizmete kaydolma zorunluluğu getirilmeksizin erişmek mümkün olacak.
Reklam verenlere de tam bilgi verilecek
Şirketler ticari kullanıcılara, sundukları hizmetlerin kapsamı, performansı ve ücretlendirme koşulları hakkında açık bilgi vermek zorunda olacak. Reklam verenlere ise reklam fiyatlandırmaları ve ödeme koşulları gibi konularda tam ve ücretsiz bilgi sağlanacak.
‘Dijital Pazarlar Yasası’
Avrupa Birliği yakın zamanda büyük dijital şirketlerin faaliyet gösterdikleri pazarların daha şeffaf ve adil bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla Dijital Pazarlar Yasası’nı kabul etmişti. Yetkililer AB’nin düzenlemesiyle uyumlu olan yeni yasayla dijital pazarların daha rekabetçi bir hale dönüşeceğini ve güçlerinin dengeleneceğini söyledi.
Dijital Pazarlama Ne Demek?
Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.
Ürün ve hizmetleri tanıtmak için masaüstü bilgisayarlar, cep telefonları, diğer dijital ortam ve platformlar gibi internet ve çevrimiçi tabanlı dijital teknolojileri kullanır. 1990’lar ve 2000’lerdeki gelişim, markaların ve işletmelerin pazarlama için teknolojiyi kullanma şeklini değiştirdi. Dijital platformlar, pazarlama planlarına ve günlük hayata giderek daha fazla dahil oldu. Arama motoru optimizasyonu (SEO), arama motoru pazarlama (SEM), içerikle pazarlama, etkileyici pazarlama, içerik otomasyonu, kampanya pazarlaması, veriye dayalı pazarlama, elektronik ticaret pazarlaması, sosyal medya pazarlama kombinasyonlarını kullanan dijital pazarlama kampanyaları yaygınlaştı. Ayrıca sosyal medya optimizasyonu, e-mail pazarlama, dijital görüntülü reklamcılık, e-kitaplar, optik diskler ve oyunlar sıradan hale geldi. İnternet dışı kanallara yapılan uzantı, dijital pazarlamayı çevrimiçi pazarlamadan ayırır.