TİCARET BAKANLIĞI İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE YENİ DÖNEM BAŞLATTI

Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde internet alışverişlerinde geçerli tükeci lehine bazı düzenlemeler yaptı. Buna göre; tüketicinin ekonomik menfaatlerinin korunması için online alışverişte cayma hakkı halinde kargo ücreti alıcıdan alınamayacak. Yani tüketici aldığı ürünü iade ederse kargo ücreti satıcı tarafından ödenecek. Ayrıca insanların internet üzerinden çok fazla satın aldığı cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar gibi ürünlerde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişiklik gözden geçirildi ve istisna kaldırıldı.

Ticaret Bakanlığı Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanan ve 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi kararlaştırılan ‘Mesafeli Sözleşemeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile ilgili önemli bir adım attı.

Anılan yönetmelik kapsamında online alışverişte cayma hakkı istisnalarının kapsamı genişletilmişti.

Bakanlık, 4 Eylül 2024’te yapılan 28. Tüketici Konseyi’nde gündeme getirilen değerlendirmeler ışığında, tüketicilerin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı tarafından karşılanması şeklinde uygulamanın korunması yönünde mevzuatta değişiklik yaptı.

Öte yandan tüketicilerin internetten sıklıkla satın aldığı cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar gibi ürünlerde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişiklik de gözden geçirildi ve bu ürünler cayma hakkı istisnaları kapsamından çıkarıldı.

Ticaret Bakanlığı hakkında

Bakanlık, 6 Mart 1924 tarihinde Ticaret Bakanlığı adıyla kuruldu. 21 Ocak 1928 tarihinde lağvedilerek yetkileri Ekonomi Bakanlığına verildi. 3 Nisan 1939 tarihinde Ticaret Bakanlığı yeniden kuruldu. 16 Ocak 1949 tarihinde Ekonomi Bakanlığı ile birleştirilerek Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı kuruldu. 30 Mayıs 1960 tarihinde bakanlık yeniden Ticaret Bakanlığı adını aldı. 13 Aralık 1983 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birleştirilerek Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adını aldı.

29 Haziran 2011 tarihinde önceki hükûmetlerde bulunan Gümrükten Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iç ticaret ile ilgili 4 genel müdürlüğün (İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü) birleştirilmesi sonucu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adını aldı.

2018 yılında yapılan Anayasa değişikliği sonucunda, Ekonomi Bakanlığı dış ticaret birimleriyle birleştirilerek yeniden yapılandırıldı. Ekonomi Bakanlığının Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının birimleri arasında yer aldı.

Anayasada yapılan değişikliklere uyum sağlanması amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkındaki 703 sayılı KHK ile bakanlığın adı Ticaret Bakanlığı olarak değiştirildi.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir