İNŞAAT MAALİYETLERİ YILLIK YÜZDE 23 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı mart ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini yayımladı. Buna göre inşaat maliyet endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 1,53 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 23,23 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, nina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 23,60 arttı, aylık yüzde 1,45 arttı

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,45 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,6 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2 arttı, işçilik endeksi yüzde 0,54 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 19,68 arttı, işçilik endeksi yüzde 30,77 arttı.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,79 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,05 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,82 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,74 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 16,14 arttı, işçilik endeksi yüzde 35,22 arttı.

Dış ticaret önem kazanacak

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, sanayide üretimi, rekabeti ve ihracatı artırmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilmesi planlanan tedbirlerin detaylı şekilde değerlendirildiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan EKK’nin ardından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, geçen ay Giresun’da yapılan EKK toplantısının devamı niteliğindeki 2025 yılının üçüncü EKK toplantısının, aynı gündemle gerçekleştirildiği belirtildi.

Küresel ticarette artan belirsizlik ve korumacılık eğilimlerinin, dış ticaret stratejilerinin yeniden şekillendirilmesini zorunlu kıldığı vurgulanan açıklamada, tedarik zincirlerindeki dönüşümün, üretim merkezlerinin yeniden konumlanmasının, teknolojik gelişmelerin hız kazanmasının ve dijitalleşmenin etkisiyle küresel ticaretin yeni bir döneme girdiğine dikkati çekildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu yeni dönemde ülkeler için başarı; değişen koşullara hızlı uyum sağlama, dayanıklı bir ekonomi inşa etme ve rekabet güçlerini artırma becerilerine bağlı olacaktır. Ülkelerin gelecekteki yönünü, karşılaşılan zorluklara verilen tepkiler kadar, zorlukları fırsata dönüştürmeye yönelik atılan adımlar belirleyecektir. Dönüşüm sürecinde Türkiye oldukça avantajlı bir konumdadır. Genç ve dinamik nüfusumuz, güçlü sanayi ve üretim altyapımız, stratejik coğrafi konumumuz, Avrupa pazarıyla entegrasyonumuz ve Asya ile derinleşen ilişkilerimiz, ülkemize küresel ölçekte önemli fırsatlar sunmaktadır. Ekonomimizin temellerini güçlendirme ve küresel rekabette güçlü bir oyuncu olmak adına; verimliliği artırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz.”

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir