2024 DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçen yıll yapılan denetimlerde 12 bini aşkın iç yerinde 2 milyon çalışana ulaştıklarını duyurdu. Sosyal medya hesabından konuya dair bir mesaj paylaşan Işıkhan, 1,8 milyar lira işçi ile 710 milyon lira kamu alacağının ödenmesini sağladıklarını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024’te yapılan teftiş ve denetimlerde, 12 binden fazla iş yerinde 2 milyon çalışana ulaştıklarını, 1,8 milyar lira işçi ve 710 milyon lira kamu alacağının ödenmesini sağladıklarını bildirdi.

Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi:

* İş yerlerinde teftiş ve denetim görevlerimizi hassasiyetle yürütüyoruz. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımız tarafından 2024 yılında 900 iş müfettişiyle teftiş faaliyetlerimizi gerçekleştirdik.

* 12 binden fazla iş yerinde 2 milyon çalışana ulaştık. 1,8 milyar lira işçi alacağının ve 710 milyon lira kamu alacağının ödenmesini sağladık.

* Mevzuata aykırılıkları gidermeyen iş yerlerine 920 milyon lira idari para cezası uyguladık.

* Çalışanlara yönelik hayati tehlike içeren durumları önlemek için 179 iş yerinde işin durdurulması kararını verdik.

DENETIM SONUCLARI
2024 DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI 3

İşyeri denetimi hakkında

En geniş anlamıyla denetim, gözlemlere, incelemelere, sorgulamalara ve ilgili belgelere ilişkin içgörülere dayalı olarak bir şirketin organizasyonunun iyileştirilmesine yönelik nesnel bir analizdir. Denetim her zaman bir hedef ile fiili durumu, bir hedef ile onun yerine getirilmesini karşılaştırmaya hizmet eder. Denetimler böylece netlik sağlar. Güçlü yönleri ve iyileştirme potansiyelini belirlemek için bir performans değerlendirmesi veya teşhis işlevi görürler ve uygulanan önlemlerin etkinliği ve değişiklikler hakkında önemli geri bildirim sağlarlar.

Yönetim sistemlerinin denetiminde ISO 19011 yönergesi geçerlidir. Bölüm 3.1’de denetimi “nesnel kanıt elde etmeye ve denetim kriterlerinin ne ölçüde karşılandığını belirlemek için nesnel olarak değerlendirmeye yönelik sistematik, bağımsız ve belgelenmiş bir süreç” olarak tanımlamaktadır.

Denetim terimi, Latince “audire” kelimesinden gelir – dinlemek veya duymak. Dinleme, “muhatabı dinlemek” anlamında, bir denetçinin temel görevidir, ancak hiçbir şekilde tek görev değildir. Çünkü denetçi bir denetimde sorular sorar, gözlemler ve analizler yapar. Nihai olarak amaç, denetlenecek kuruluşun belirtilen spesifikasyonları ve gereksinimleri uygulamada başarılı olup olmadığını ve ne ölçüde başarılı olduğunu bulmak ve değerlendirmektir; Bir yönetim sistemi standardında. Bu amaçla denetçi, diğerlerinin yanı sıra süreçlerin etkileşimini de inceler.

Tüm denetimlerimizin karakteristik bir özelliği, bağımsız bir endüstri uzmanının yönetim sisteminize ve süreçlerinize göz atmasıdır. Standartlarımız her zaman denetim kontrol listelerinin bittiği yerde başlar. 

Denetimin faydaları nelerdir?

Düzenli denetimler, şirketinize önlem ve süreçlerin etkili, uygun ve spesifikasyonları ve gereksinimleri karşılamaya uygun olup olmadığı konusunda bilgi sağlar. Ayrıca, iyileştirme potansiyeli ve riskler belirlenebilir. Belgelenen sonuçlar, üst yönetiminize kontrol önlemleri için önemli bulgular sağlar.

Denetim aşağıdaki konulara hizmet eder:

  • Kuruluşunuzu değer katacak şekilde daha da geliştirin
  • Kapsamlı bir hedef/gerçek karşılaştırma elde edin
  • Şirketiniz için güçlü yönleri ve iyileştirme potansiyelini belirleyin
  • Riskleri ve hataları ortaya çıkarın ve bunlardan kaçınmak için önlemler alın
  • Yöneticilere karar vermeleri için sağlam bir temel sağlar
  • Şirketteki kör noktaları ve zayıf noktaları ortaya çıkarın
  • Kanıtlanmış çalışma yöntemleri ve süreçlerinden öğrenin
  • Sistematik ve tutarlı bir şekilde ilerleyin
  • Performansınızın nesnel kanıtını sağlayın

Denetim türleri nelerdir?

İlk olarak, iç ve dış denetimler arasında bir ayrım yapılır.

Şirket içinde bir iç denetim (öz denetim veya birinci taraf denetimi de denir) planlanır. Kural olarak, özel olarak eğitilmiş bir çalışan, yani kalite yönetim temsilcisi gibi bir iç denetçi denetimi gerçekleştirir. İç denetimler de şirketin kendi yönetim sisteminin düzenli bir parçasıdır.

Harici bir üçüncü şahıs tarafından yapılan bir denetim, örneğin müşteriler (ikinci şahıs denetimi) veya DQS (üçüncü şahıs denetimi) gibi akredite bir belgelendirme kuruluşu tarafından gerçekleştirilebilir. Daha sonra şirket hangi alanlara bakmak istediğine karar verir. Bir yönetim sistemi denetiminde olduğu gibi belirli standartlarla mı yoksa belirli süreçlerle, ürünlerle, yeniliklerle veya uyum konularıyla mı ilgili? Sorun tedarikçilerle ilgiliyse, müşterinin kalite temsilcisi tarafından yapılan ikinci taraf denetimlerinin bir çözüm olabileceği gibi DQS’in yetkin denetçileri ile yapılabilecek özel bir denetim de bu sürecin bir çözümüdür.

Veya şirket, bir sertifikasyon şirketinden harici denetçiler tarafından yönetim sisteminin tam bir sertifika denetimini hedefliyor olabilir mi? Ya da belki kısmi yönler bir boşluğun veya delta denetiminin odak noktası mı olmalıdır? Sonra da denetimin nasıl olacağı sorusu var: yerinde denetim mi yoksa uzaktan denetim mi?

Denetim planı nedir?

Denetim planlaması; denetim hedeflerinin tanımını, denetimin kapsamını, denetim kriterlerini (karşılanması gereken gereklilikler) ve gerekirse yönetim sisteminizi etkileyen önemli değişiklikleri içerir. Denetim hedeflerinin dışında, diğer konular sizinle yakın istişare içinde şirketinize özgü olarak belirlenir. ISO 17021, bu tanımlar için denetim planlaması sırasında dikkate alınması gereken özel gereksinimler belirler.

Denetim planlamasının önemli bir parçası, bir denetçi ekibinin (denetim ekibi) seçilmesi ve atanan baş denetçi tarafından “denetim ekibi lideri” işlevinde rollerin atanmasıdır. Denetçilerin seçimi, DQS tarafından tanımlanan bir süreci takip eder. Planlama, denetçilerin sayısını, yapılarını veya yetkinliklerini (gerekli teknik uzmanlık) ve özel görevlerini içerir. Tetkik planlaması öncelikle tetkik amaçlarına, tetkikin kapsamına, tetkik kriterlerine, tahmini tetkik süresine ve bir takım diğer hususlara dayanmalıdır.

Denetim planlaması, baş denetçi tarafından denetimin yürütülmesi için somut veriler içeren bir denetim planının hazırlanmasını da içerir. Bu, hangi organizasyonel veya işlevsel birimlerin ve süreçlerin, ne zaman, nerede, ne kadar süreyle ve kim tarafından denetleneceğini içerir. Denetim programı, denetim başlamadan önce müşteri ile koordine edilir.

  • Related Posts

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir